Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České Švýcarsko je po vichřici bez turistů. Stezky ožijí lidmi až na jaře

Autor: ČTK, ivm - 
5. února 2018
16:30

Turistické stezky v Českém Švýcarsku se lidem znovu zpřístupní až v březnu. Správa parku stále odstraňuje následky škody způsobené lednovou vichřicí. S ohledem na bezpečnost turistů proto platí zákaz vstupu do lesů. Omezení se týká také oblasti v okolí Rumburku, kam budou lidé smět až začátkem května.

Lednová vichřice Friederike vyvrátila a poničila tisíce stromů na Děčínsku. Národní park odhadl objem škod na 7000 metrů krychlových dřeva, které musí správa parku odtěžit. „Lesní porosty jsou kvůli vichřici narušené a nelze vyloučit, že na cesty budou padat stromy,“ uvedl vedoucí oddělení stráže přírody Pavel Svoboda. „Turistických cest jsou v národním parku řádově stovky kilometrů a v prvním kroku se zaměříme na odstranění nebezpečných stromů v jejich okolí,“ dodal.

Veřejnost nesmí vstupovat do parku do 28. února, pro porosty a turisticky neznačené lesní cesty bude omezení platné až do 31. března.

Hrozí přemnožení podkorního hmyzu

Větrná kalamita zasáhla převážně smrkové porosty, v minulosti založené člověkem. „Vzhledem k vysoké atraktivitě těchto porostů pro podkorní hmyz, zejména lýkožrouta smrkového (kůrovce), musí být dřevní hmota z lesů odstraněna dříve, než se hmyz začne množit, tedy ideálně do konce zimy,“ uvedla správa parku.

Vzhledem k dosud teplému průběhu zimy se práce neobejdou bez škod na lesních a přibližovacích cestách. „Po dokončení lesnických prací budou veškeré cesty opět opraveny tak, aby je mohli využívat i turisté,“ doplnila správa parku.

Poničené je hlavně okolí Rumburku

Vítr vyvracel stromy v celém Šluknovském výběžku. Zákaz vstupu do 30. dubna se týká Lesů České republiky na území Lesní správy Rumburku. „Třetí zákaz vstupů platí pro lesy ve vlastnictví obcí Lobendava, Vilémov, Velký Šenov, Dolní Poustevna, Šluknov a Rumburk. Platí pro období od 1. února do 31. března,“ řekl ČTK mluvčí rumburské radnice Luděk Stínil.

Omezený vstup měli turisté do lesů a do parku České Švýcarsko už loni na podzim po vichřici Herwart, kdy jen v národním parku popadalo na 9000 metrů krychlových dřeva.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi