Od opatření Pokuty za půlku, kdy si lidé koupí do pěti pracovních dnů roční kupon na MHD, lidé začali možnosti hojně využívat. „K dnešnímu dni využilo opatření Pokuta za půlku celkem 1360 cestujících. V absolutní hodnotě to je necelých pět milionů korun,“ potvrdila pro Blesk.cz mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Akci si chválí také náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Od Pražanů mi chodí na tuto akci pozitivní ohlasy, a proto bych chtěl, aby se z pokuty za půlku stala standardní motivační příležitost pro všechny slušné cestující, kteří výjimečně pochybí,“ popsal. Meziročně se však počet černých pasažérů v zásadě nemění. „Počet zjištěných cestujících bez jízdního dokladu byl mezi říjnem 2016 a lednem 2017 celkem 90 029. Od října do konce prosince minulého roku to bylo 60 304,“ uvedla Řehková. Revizoři tak „chytí“ měsíčně přibližně 30 tisíc cestujících bez lístku.

Podívejte se, jak práci zvládá jeden z revizorů:

Video
Video se připravuje ...

Pražský revizor Pavel: Už je mi 50, tak mě lidi nebijí. Řeknu vám, jak poznám černého pasažéra. Blesk TV

Akce „Kryštof“

Vzhledem k úspěchu akce má podnik naplánované další tři akce na únor, kdy bude v MHD mnohem více kontrolorů než v jiných dnech. „V únoru se již tradičně uskuteční tři Akce revizor. Termíny těchto akcí vycházejí na 6. 2., 13. 2. a 21. 2. 2018. Akce revizor je obdobou policejní akce Kryštof. V tyto dny bude revizorů v terénu víc než obvykle,“ vysvětlila na závěr mluvčí. 

Pokutu si můžete snížit z 800 na 400 korun pod jednou podmínkou. Tou je, že si koupíte roční kupon v hodnotě 3650 korun k průkazce PID, Lítačce nebo Opencard do pěti pracovních dnů od okamžiku, kdy vás revizor chytil bez platné jízdenky. Když se z vás následně stane platící cestující, pokuta vás vyjde jen na 400 korun. Pokuta za půlku se nevztahuje na zvýhodněné jízdné pro studenty do 26 let ani na jízdné pro seniory od 60 let, zároveň nesmíte pokutu uhradit na místě u kontrolora.

Fotogalerie
16 fotografií