Šalotka, špenát, mrkev: 3 recepty se zeleninou v hlavní roli
-
Zeleniny není nikdy dost, ale nemusíte ji jen chroupat za studena. Máme pro vás tři recepty nejen na víkendové pohoštění.
- 1.
Krůtí medailonky na šalotkách se špagetami z černých fazolí
Potřebujete: 200 g krůtích prsních řízků, 3 až 4 šalotky, 100 g špaget z černých fazolí, česnek dle chuti, 1 oranžovou papriku, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Krůtí řízky nakrájejte na menší kousky, osolte, opepřete a nechte chvilku odpočinout.
*Šalotky s česnekem oloupejte a nakrájejte na plátky. Nasypte je do rozpálené pánve a zakápněte olivovým olejem.
*Chvíli restujte a poté přidejte maso, které nechte zezlátnout.
*Na pánvi s trochou oleje pak samostatně orestujte papriku nakrájenou na proužky.
*Do hrnce přidejte trochu vody, krátce povařte mražený hrášek a slijte.
*Uvařte špagety, slijte a poté dobře promíchejte s ostatními surovinami. Osolte a opepřete podle chuti a můžete servírovat.
- 2.
Sýrová kapsa se špenátem a smetanou
Potřebujete: 1 balení mraženého ochuceného špenátu, 500 g listového těsta, 80 g strouhaného parmazánu, 80 ml smetany na vaření, 2 stroužky česneku, 2 lžičky másla, cibuli, vejce na potření těsta, sůl, pepř
Postup: Nejdříve si připravte náplň do kapsy. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte špenát a nastrouhaný nebo promačkaný česnek.
*Směs smíchejte s nastrouhaným sýrem, smetanou a dochuťte solí a pepřem.
*Mezi tím rozválejte listové těsto. Polovinu z obdélníkového tvaru těsta můžete upravit tak, aby vznikly mřížky. Stačí je vykrájet tvořítkem nebo nožem.
*Na druhou polovinu těsta naneste zchladlou náplň a přeložte ji mřížkovanou částí těsta.
*Obě části těsta spojte tak, aby vznikla kapsa nebo klasická těstová »nohavice«.
*Potřete těsto rozšlehaným vajíčkem a nechte zapéct na 200 stupňů po dobu zhruba čtvrt hodiny, následně můžete podávat.
- 3.
Kuřecí kapsa se zeleninou na másle
Potřebujete: balení mražené zeleniny Na másle s bylinkami a kukuřicí 300g, 2 kuřecí prsa, sýr feta, sušená rajčata, olivový olej, tymián, sůl, pepř
Postup: Kuřecí prsa nakrojte, osolte a opepřete. Naplňte sýrem, sušeným rajčaty a okořeňte tymiánem.
*Kuřecí kapsu ovažte nití a orestujte na olivovém oleji dozlatova.
* Zmrazenou zeleninovou směs s máslem krátce poduste na pánvi s pěti polévkovými lžícemi vody a při střední teplotě povařte zhruba dalších 7 minut.
*V průběhu vaření několikrát zamíchejte. Zeleninu lze připravit také v mikrovlnné troubě. Podávejte ke kuřecí kapse jako zdravou přílohu.
Zdroj: Dione