Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chlapce narozeného mezi uprchlíky nikdy neviděl doktor. Dětí v táborech přibývá

Autor: Darina Jíchová - 
1. února 2018
22:55

Majuma Begumová vypověděla, jak barmští vojáci přišli do její vesnice. Systematicky procházeli dům od domu a všechny vyváděli ven. Lidi shromažďovali na náměstí. Domy pak zapálili a každého, kdo nebyl schopen utéct, popravili. Majuma v té době byla v sedmém měsíci těhotenství a nezbylo jí nic jiného, než utéct. O jejím příběhu napsal deník The Guardian.

„Když začali vypalovat domy, já a moje rodina jsme utekli do lesa. Zůstali jsme tam čtyři dny. Neměli jsme nic, jedli jsme jen to, co jsme našli v lese,“ řekla novinářům. Po razii vojáci z vesnice zase odešli, zanechali za sebou mrtvá těla a vyhořelé domy. „Domů jsme se vrátit nemohli, a tak jsme utekli přes hranice,“ uvedla Majuma.

Útěk z Barmy

„Šli jsme pěšky, což mi dělalo značné potíže. Byla jsem unavená a padala jsem. Zvrtnula jsem si nohu a museli mě nést. Po dvou dnech jsme dorazili do Bangladéše, tam jsem se cítila bezpečněji,“ řekla žena, která nyní žije v uprchlickém táboře Moinerghona. Krátce po svém útěku porodila, ona i její malý syn jsou v pořádku. Syna pojmenovala Anwar, což v jejich jazyce znamená světlo. Označilo ho za jejich naději.

Od srpna loňského roku uprchlo ze země 668 tisíc Rohingů, 400 tisíc z nich jsou děti. Počet dětí uprchlíků stoupá, každý den se podle Unicefu narodí v kempech desítky dětí. Novorozenci nemají žádný rodný list, nejsou tudíž občany žádné země. Bez oficiálního dokumentu mají děti značnou nevýhodu – nemají nárok na základní práva, jako je lékařská péče, vzdělání nebo volební právo. Stovky rodičů se tak strachují o budoucnost svých potomků.

Děti v ohrožení

Anwara ještě od jeho narození neošetřil žádný lékař a Majuma se bojí o jeho zdraví. „Nemáme toho moc k jídlu, a i když Anwara kojím a on roste, je malý. Musím doufat, že je silný. Chci, aby měl dobrý život, lepší než my. Já jsem nikdy neměla možnost chodit do školy, ale chtěla bych, aby on měl dobré vzdělání,“ svěřila se Majuma.

Rohingové v uprchlickém táboře Rohingové v uprchlickém táboře | Reuters

Uprchlické tábory se neustále rozšiřují. Tvoří teď spíš stanová města na hranicích mezi Barmou a Bangladéšem a všude jsou tisíce dětí. „Převážná většina uprchlíků jsou mladí lidé. Tohle je uprchlická krize mladých,“ řekla tisku Vivian Van Steirteghemová z Unicefu, aby prohlásila: „Když procházíte kempem, jasně vidíte, že tu chybí kategorie dospělých mužů. Ti buď zůstali v Barmě, nebo byli popraveni.“

„Toto specifické složení tábora nás staví před různé výzvy. Máme tu děti pod pět let, které jsou velmi slabé a zranitelné. Pak tu máme dospívající chlapce a dívky. Zvláště dívky jsou ve velkém ohrožení, situace by mohli využít obchodníci s bílým masem. Už jsme několikrát obdrželi zprávy o tom, že dívky jsou z tábora unášeny a prodávány jako sexuální otrokyně,“ zmínila Van Steirteghemová. Dodala, že se jim zatím nepodařilo odhalit zločince.

Obchod s lidmi

„Pašeráci jsou velmi organizovaní a my nevíme ani, kde začít,“ řekla Van Steirteghemová. Jedna z dívek, Zura (13), promluvila s novináři o situaci v kempu: „Musíme být opatrné, často nás po táboře pronásledují cizí muži. Stalo se mi, že mě jednou jeden obtěžoval, řekla jsem to otci a ten se o to postaral.“

Reportéři mluvili i s jejím otcem, ten jim sdělil, že už obdržel pro Zuru několik žádostí k sňatku, ale všechny odmítl. „Je moc mladá,“ uvedl. Dobře ví, co se za nabídkou manželství může skrývat. Překupníci podle něj využívají různých záminek, jak získat dívky.

Rohingští uprchlíci Rohingští uprchlíci | ČTK

„Nechceme vidět naše rodiče žebrat a sňatek je často jedinou šancí, jak jim pomoct. Odejdeme z domu a ulehčíme tak rodině. Viděla jsem, jak to funguje, někdy dívka zmizí. Muž, který si ji chtěl vzít, ji prodá do otroctví. Je riskantní přijmout žádost o ruku od někoho, koho neznáte,“ prohlásila Zura a zároveň tak vysvětlila, proč se rohingské dívky vdávají tak mladé.

OSN varuje před terorismem

Generální tajemník OSN António Guterres varoval Radu bezpečnosti, že vysídlení Rohingů poskytuje podmínky pro radikalizaci tamějších muslimů. „Nemělo by nás překvapovat, kdyby po letech diskriminace vytvořili radikální buňku,“ uvedl. Navíc se ukázalo, že se někteří džihádisté pokoušeli mezi Rohingy získat rekruty pro své teroristické skupiny.

Zobrazit celou diskusi