Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hackeři kradou už i uhlí a obilí. Společnosti mají v systémech viry

Autor: nkov - 
1. února 2018
13:03

Útoky hackerů neohrožují jen kyberprostor, ale i fyzické zásoby průmyslových společností nebo světlo ve vašem obýváku. Softwary zajišťující automatizaci průmyslových zařízení jsou často zastaralé a útočníci tak dokážou jejich bezpečnostní prvky prolomit. Minulý rok čelila podobným útokům téměř třetina všech průmyslových společností, píší Hospodářské noviny.

Čísla o množství útoků vychází ze zprávy antivirové bezpečnostní agentury Kaspersky Lab, jejíž zakladatel Jevgenij Kasperkij datuje první z podobných útoků do roku 2013. V té době začali hackeři napadat systémy SCADA, které odpovídají za sběry dat. Díky nim mohou krást nejen elektronická data, ale i třeba uhlí nebo obilí.

Napadena byla loni i nejmenovaná saudsko-arabská petrochemická společnost. Experti přivolaní kvůli nefunkčním částem softwaru našli virus Triton zavedený až do jádra primárních systémů.

„To je poprvé, co se někdo dostal takhle hluboko. Tenhle systém má bránit katastrofickým dopadům. Pokud by se hackeři dostali do vašeho primárního systému, měl by jim zabránit, aby způsobili havárii,“ sdělil pro americkou televizní stanici Fox News odborník z organizace Automatic Federation Marty Edwards.

K podobnému případu došlo v roce 2015 i na Ukrajině, kdy hackeři zaútočili na tamní společnost pro distribuci elektřiny. Kvůli útoku přišlo o elektřinu bezmála 400 000 lidí. Útočníci použili trojan BlackEnergy, pomocí kterého ochromili jak dodávky elektřiny, tak část serverů společnosti.

Podobných prostředků nevyužívají však jen nelegální hackeři, ale i tajné služby. Má se například za to, že americké a izraelské tajné služby společně vytvořily virus nazvaný Stuxnet.

Ten byl určený k sabotáži íránského jaderného programu. Odhaduje se, že pomocí počítačového červa se tajným službám povedlo zpomalit vývoj bomby o několik let.

Video  Nezmámý hacker zaútočil na web Karlínské pivnice: Z webu se ozývá islámská modlitba  - Martina Neckářová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi