Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ústavní soud bude řešit vepřín v Letech. Akcionář se bojí tunelování

Autor: ČTK, ula - 
1. února 2018
08:03

Ústavní soud přijal ve druhé polovině ledna stížnost proti schválení převodu areálu vepřína v Letech na Písecku na stát. Dnešní Lidové noviny (LN) napsaly, že podání míří proti usnesení, jímž minulá koaliční vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) loni v srpnu odkoupení areálu schválila. Autor podnětu žádá, aby Ústavní soud rozhodnutí zrušil. V Letech byl za války koncentrační tábor pro Romy, nově tam má vzniknout pietní místo.

„Ústavní soud vyřizuje stížnosti proti vládním usnesením zřídka, taková podání by se dala spočítat na prstech obou rukou,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Soud by se měl s podnětem vypořádat v průběhu tohoto roku. Průměrná délka vyřízení stížností je zhruba deset měsíců. „V tomto případě asi nemohlo být zasaženo do ústavních práv nikoho. Moc si nedokážu představit, jak by takové podání mohlo být úspěšné,“ uvedl ústavní právník Jan Kysela.

Kabinetu návrh na koupi předložilo ministerstvo kultury v čele s Danielem Hermanem (KDU-ČSL), pod nějž celá agenda letenského vepřína spadala. Herman si myslí, že soud stížnost „shodí ze stolu“, tehdejší kabinet a především ministerstvo kultury podle něj postupovaly při transakci maximálně zodpovědně.

Snahu o vybudování důstojného pietního místa na místě tábora v Letech dotáhla do konce až loni v létě Sobotkova vláda. S majiteli vepřína se dohodla na odkupu areálu, stát firmě Agpi zaplatí 450 milionů korun. Minoritní akcionář Petr Vrba se ale obává, že peníze společnost vytuneluje. Proti usnesení valné hromady společnosti Agpi o převodu vepřína na stát proto v lednu podal žalobu.

moiaza ( 1. února 2018 09:27 )

Proč se bojí? Vždyť "tunelování" je v ČR běžným národním sportem. Bývalý prezident děda tunel nechal beztrestně vytunelovat celou republiku. Tak nač ten strach. Vždyť tunelování je normální běžná věc.

zeleny.ropak ( 1. února 2018 08:38 )

Existuje nějaký relevantní důvod, pročby si to měl brát na krk stát? Nestačilo, že to odnesl tím, že vyhodil půl miliardy? Tahle akce je polosoukromou akcí občana Hermana a cikánských elit. Měla by se o to starat nějaká neziskovka s tímto zaměřením, třeba museum cikánské kultury a měli by shánět sponzory, kteří jsou ochotni to financovat, zejména cikánští podnikatelé a cigánské elity.Dar od státu ve výši půl miliardy by měl stačit, jako účast státu. Jsou i jiné potřebné akce, které mají celonárodní dosah a ne jen akce, která je živnou půdou pro hrstku lidí.

Zobrazit celou diskusi