Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pojistili jste si platební kartu proti zneužití? Pozor, tyhle případy vám nikdo neproplatí

  • Autor: ula - 
    4. 2. 2018
    08:00

    Na základní ochranu proti zneužití platební karty má nárok každý držitel ze zákona, za nadstandard si už pak musíte připlatit. Pojištění proti zneužití nabízí téměř každá banka a ceny se pohybují v řádech stokorun, záleží, jaký typ pojištění nebo typ karty máte. Ovšem pozor – ne vždy vám banka pojistné plnění vyplatí. Víme, kde vám nabídnou pojištění a za kolik. 

  • 1.Komu se pojištění vyplatí?

    Banky svorně tvrdí, že pojištění se vyplatí každému, kdo vlastní platební kartu. Navíc s tímto pojištěním máte pojištěnou nejen kartu, ale i osobní věci.

    „Pojištění proti zneužití karty doporučujeme zejména klientům, kteří provádějí online transakce kartou, kde je hrozba zneužití karty nejreálnější,“ řekla pro Blesk Zprávy Petra Kopecká z Raiffeisen Bank.

    „Toto pojištění se hodí, protože podvodníci jsou kreativní a jedno špatné zadání údajů z karty přes nezabezpečenou bránu a v tu chvíli se pojištění může hodit všem. Navíc kryjeme i osobní věci, které může mít každý z nás u sebe. Je jednoduché o vše přijít v MHD, sám jsem byl před nedávnem svědkem zloděje v noční tramvaji, který prořezával kapsu u kalhot, ve které byla peněženka. Se spolucestujícími jsme spustili povyk a zloděj z tramvaje utekl,“ říká Jan Kamenský, produktový manažer pojištění mBank.

    „Toto pojištění se vyplatí určitě každému klientovi, stačí když si uvědomíme, na kolik vyjde např. ztráta klíčů (v řádech tisíců korun). Ze statistik vyplývá, že sedm z 10 Čechů nějakou věc ztratilo nebo jim byla odcizena. Pravděpodobnost se zvyšuje v městské hromadné dopravě, v nákupních centrech nebo při cestování,“ potvrzuje i Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

    „Pojištění proti zneužití karty má smysl pro všechny klienty, kteří nosí své platební karty neustále s sebou a drží na účtu vyšší částky. Rovněž se vyplatí těm, kteří mají nastavené vyšší denní limity,“ říká Petr Plocek z UniCredit Bank.

    Video  Chcete platit kartou v zahraničí? Na tohle si dávejte pozor.  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 2.Co když pojištění nemáte?

    „V případě ztráty karty a osobních věcí bez pojištění jdou všechny náklady na vrub klienta (např. poplatek za vydání karty, expresní vydání karty, náklady na osobní věci atd.),“ upozorňuje Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB.

    A to rozhodně nejsou malé částky.

    Video  Jak bezpečně platit v restauraci: Znalec radí, co nikdy neudělat!  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 3.Kdy pojistné plnění nedostanete?

    Pokud pojištění uzavíráte, rozhodně si přečtěte, za jakých okolností vám banka pojistku při zneužití karty nevyplatí.

    Obecně se peněz nedočkáte, pokud máte PIN napsaný u karty nebo pokud se prokáže, že jste nechali věci bez dozoru. Nikomu tedy svůj PIN nesdělujte a nepište si ho na papírek, který pak vložíte do peněženky.

    „Banky nevyplatí pojistné plnění v případě, že půjde o úmyslné/nedbalostní jednání pojištěného nebo osoby jemu blízké, podvodné jednání, elektroniku starší tří let, odcizení věcí z vozidla mezi 22 h. až 8 h. apod.,“ řekl Kamenský z mBank.

    Video  Jak odhalit zlodějské triky na bankomatech. Nenechte se okrást.  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 4.Co dělat, když kartu ztratíte?

    Tady je odpověď jasná. Okamžitě kontaktujte vaši banku, většinou je více způsobů, jak to lze udělat – tedy přes nonstop telefonní linku, internetové bankovnictví či osobně na pobočce. Čím dříve to uděláte, tím lépe. Některé banky nevyplatí pojistné plnění, pokud ztrátu karty nenahlásíte do 96 hodin.

    Pojištění proti zneužití karty Pojištění proti zneužití karty | Profimedia

  • 5.ČSOB

    „Ke všem našim platebním kartám nabízíme možnost sjednání Pojištění ztráty a krádeže karty. Toto pojištění v případě ztráty karty ochrání nejen vaši kartu v případě neoprávněného použití, ale i osobní věci, jako jsou osobní doklady, klíče, peněženku, mobilní telefon, brýle, tablet/el. čtečku knih či kabelku/aktovku, o které klient přišel v souvislosti se ztrátou platební karty,“ říká Patrik Madle z ČSOB a doplňuje: „V nabídce máme tři varianty, a to Basic, Classic, Extra. Varianty jsou odstupňované výší pojistného limitu a obsahem pojištěných osobních věcí. Pojištění se platí ročně a ceny jsou: Basic 135 Kč, Classic 390 Kč, Extra 800 Kč.“

    ČSOB ČSOB | ČSOB

  • 6.Raiffeisen Bank

    Raiffeisenbank nabízí dvě varianty pojištění proti zneužití platební karty. Obě varianty ZÁKLAD a PLUS zcela kryjí zákonnou spoluúčast klienta při zneužití platební karty a poskytují tak 100% pojistnou ochranu pro případ takové události.

    Pojištěny jsou neautorizované transakce dle § 116 odst. 1 písmena a) zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku v platném znění (dále jen „zákon o platebním styku“) a dále transakce, které byly potvrzeny zadáním PIN na bankomatech/POS, přičemž musí být splněny následující podmínky:

    • Držitel vznesl ohledně této transakce / těchto transakcí reklamační nárok.
    • Držitel nezpůsobil ztrátu podvodným jednáním ani úmyslně nebo z hrubé nedbalosti neporušil některou ze svých povinností stanovenou v § 101 zákona o platebním styku či bezpečnostní opatření stanovená obchodními podmínkami.
    • K transakci/transakcím došlo před tím, než byla ohlášena ztráta, odcizení, zneužití karty (tj. byl vznesen požadavek na blokaci karty).

    Pro držitele kreditní karty STYLE a DE LUXE je pojištění zneužití v rámci balíčku pojištění KOMFORT.

    „Pro držitele debetních karet Debit MasterCard GOLD, Business GOLD, MC GOLD, Visa GOLD, MC Business a Visa Business je pojištění zneužití ZÁKLAD v ceně karty,“ dodává mluvčí banky Petra Kopecká. 

    Raiffeisen BANK Raiffeisen BANK | Raiffeisen BANK

  • 7.Komerční banka

    „V nabídce máme pojištění Merlin a Profi Merlin (určeno pro držitele služebních platebních karet). Roční poplatek činí 348 Kč,“ uvádí Michal Teubener, mluvčí banky a doplňuje: „Pojištěním Merlin a Profi Merlin jsou pojištěny všechny platební karty vydané k běžnému či úvěrovému účtu Komerční banky či jiných bank, znějící na jméno pojištěného.“

    Pojištění Merlin kryje rizika následků zneužití platebních (debetních i kreditních) karet v případě jejich ztráty nebo krádeže, riziko neoprávněného výběru hotovosti, krádeže osobních věcí (platební karta, mobilní telefon, brýle, mp3 přehrávač, notebook, peněženka, kosmetika atp.), včetně dokladů a klíčů, u kterých je kryta i jejich ztráta společně s kartou. U mobilního telefonu je kryto i jeho následné zneužití. Pojištění obsahuje unikátní krytí vybraných bankovních poplatků Komerční banky.

    Komerční banka Komerční banka | Profimedia

  • 8.mBank

     „Máme v krytí osobních věcí de facto vše, co člověk může u sebe mít v tašce/kabelce – od telefonu, klíčů, peněženky, brýlí až po stravenky a kupon na MHD, pojištění stojí 49 korun měsíčně,“ říká Jan Kamenský, produktový manažer pojištění mBank.

    mBank mBank | mBank

  • 9.Česká spořitelna

    „Česká spořitelna nabízí pojištění osobních věcí a zneužití platebních karet. Pojištění nabízíme ve dvou variantách. Variantu Standard za 49 Kč měsíčně a variantu Plus za 89 Kč měsíčně. Částka je automaticky odečítána z účtu klienta,“ řekl Filip Hrubý, tiskový mluvčí ČS.

    Součástí pojištění je úhrada ztracené nebo odcizené věci, jako např. kabelka nebo příruční taška, doklady, klíče, brýle, odcizený mobil, notebook a další cenné věci. Uhradí i zneužití všech soukromých karet ČS, pokud došlo ke ztrátě nebo odcizení karty. To vše platí kdekoliv na světě.

    Česká spořitelna Česká spořitelna | Česká spořitelna

  • 10.UniCredit Bank

    „U platebních karet od UniCredit Bank je možné sjednat pojištění SAFE, které chrání proti zneužití karty až 120 hodin zpětně od momentu nahlášení blokace karty. Pojištění se vztahuje i na transakce se zadáním PIN nebo internetové transakce. Pojištění nabízíme ve variantě SAFE Basic a SAFE Plus,“ vzkazuje potencionálním klientům tiskový mluvčí banky Petr Plocek.

    Pojištění je u UniCredit Bank doplňkovou službou u všech typů karet, vyjma karty Visa Platinum, která má pojištění SAFE v ceně. U ostatních karet (Debit MasterCard, Debit MasterCard Partners, Debit MasterCard Gold, Visa Classic, Visa Gold, Visa Classic Card Balance Transfer, Visa AXA CLUB, Visa AXA Club/Partners, Miles&More MasterCard Standard, Miles&More MasterCard Gold a Visa Generali) je cena základní varianty SAFE Basic 30 Kč měsíčně, u pojištění SAFE Plus pak 40 Kč měsíčně.

    UniCredit UniCredit | UniCredit Bank

  • 11.Equa Bank

    „Pojištění proti zneužití karty se nabízí spolu s pojištěním osobních věcí ve dvou variantách: základní vs. komplexní balíček pojištění karty a osobních věcí. Základní stojí měsíčně 29 Kč a komplexní 59 korun, pokud má klient zlatou kartu Premium nebo Premium Plus, je pojištění proti zneužití karty součástí těchto karet,“ uvádí Markéta Dvořáčková, mluvčí banky.

    Základní balíček zahrnuje zneužití platební karty v důsledku odcizení nebo její ztráty včetně bezkontaktních transakcí, s použitím PIN, zneužití při internetové transakci a také nucený výběr v hotovosti s max. limitem do 30 tis. Kč. Dále základní balíček pojištění obsahuje:

    • o odcizení hotovosti vybrané z BÚ v Equa bank s limitem tři tis. Kč
    • o odcizení / ztrátu peněženky, tašky, dokladů, klíčů nebo inhalátoru do max. výše 30 tis. Kč
    • o včetně odcizení mobilu, hudebního přehrávače, stravenek, brýlí, léků nebo naslouchátka max. do 30 tis. Kč

    Komplexní balíček zahrnuje zneužití PK s vyšším poj. limitem až do 50 tis. Kč a navíc zahrnuje odcizení tabletu, notebooku, fotoaparátu nebo čtečky knih.

    Equa bank Equa bank | Equa bank

  • 12.Sberbank

    „Nabízíme pojištění platební karty a osobních věcí ve spolupráci s BNP Paribas Cardif pojišťovnou, a.s. Pojištění stojí 59 Kč měsíčně,“ uvádí Petra Crhová, vedoucí oddělení karet Sberbank CZ a doplňuje: „Pojištění karty a osobních věcí ochrání před 14 riziky, která mohou nastat v důsledku odcizení platební karty. Jedná se o pojištění pro případ krádeže, ztráty nebo zneužití Sberbank CZ platební karty. Pojištění se vztahuje i na doklady, peněženku, klíče, notebook, fotoaparát, MP3/MP4 a mobil, pokud dojde ke krádeži spolu s platební kartou.“

    Sberbank Sberbank | Sberbank

  • 13.Fio Banka

    „Nabízíme pojištění ztráty a krádeže platební karty, které si mohou klienti sjednat kdykoliv online v internetovém bankovnictví. Vztahuje se nejen na zneužití platební karty, ale také na pojistné nebezpečí výdajů spojených se ztrátou nebo odcizením karty, odcizením hotovosti a dále na pojistné nebezpečí ztráty nebo odcizení klíčů, osobních dokladů, peněženky či mobilního telefonu, pokud k jejich ztrátě nebo odcizení došlo současně se ztrátou nebo odcizením karty,“ uvedl Zdeněk Kovář, mluvčí banky.

    Banka nabízí tři varianty, které se liší složením a výší pojistných limitů: Basic (10 Kč měsíčně), Classic (30 Kč měsíčně), Extra (60 Kč měsíčně).

    V pojištění je zahrnuta blokace karty a její obnovené vydání, škody vzniklé zneužitím karty, tj. neoprávněným výběrem hotovosti nebo jinou neoprávněnou transakcí s kartou, finanční ztráty vzniklé v důsledku výdajů za expresní vydání nové karty, výdajů za vydání náhradní karty v zahraničí, výdajů za vydání náhradní hotovosti v zahraničí, odcizení hotovosti, výdajů na pořízení nových osobních dokladů či nových klíčů, výdajů na pořízení nové peněženky, výdajů na pořízení nového mobilního telefonu. Přesné složení se liší dle konkrétní varianty.

     

    Fio banka Fio banka | Fio banka

     

     

     


     

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi