Na stav budovy dohlíží stavební úřad Prahy 2 v součinnosti s odborem památkové péče magistrátu, její vlastník ale nádraží dlouhodobě zanedbává. „Odborem památkové péče magistrát opakovaně vyzýval vlastníka k účasti na kontrolní prohlídce v listopadu a prosinci loňského roku. Vlastník se těchto kontrolních prohlídek ani nezúčastnil,“ prozradila tisková mluvčí Prahy 2 Martina Klapalová.

S majitelem stavební úřad dokonce nedávno, v prosinci 2017, řešil rozbitý plechový plot, jenž zasahoval do ulice, a byl tak pro kolemjdoucí nebezpečný. Na výzvu ke spravení plotu majitel reagoval. „Vlastník oznámil stavebnímu úřadu splnění své povinnosti,“ sdělila Klapalová.

Ještě začátkem února letošního roku ale plot ohrožoval chodce dál. Plechová deska odstrčila tamější lavičku a visela jen na tenkém ocelovém lanku. Další kontrolní prohlídka měla proběhnout až v průběhu tohoto měsíce. Poté, co Blesk.cz Prahu 2 na nedostatek upozornil, pustila se radnice ihned do akce. „Na plánovanou kontrolu čekat nebudeme, úřad městské části bude shánět vlastníka, aby místo zabezpečil, pokud se to nepodaří, tedy firmu, která zajistí nápravu,“ prozradila mluvčí.

A tak se také stalo - plot byl koncem minulého týdne skutečně opraven, do chodníku už nevyčnívá a lavička stojí na původním místě. „Děkujeme za podnět redakce Blesku,“ dodala Klapalová.

Video
Video se připravuje ...

Nádraží Vyšehrad chátrá dál. Teď z něj padá do ulice plot Eva Fornálová

Co vše má majitel opravit?

Majitele však nečeká jen oprava oplocení. Odborem památkové péče magistrát uložil rozhodnutím vlastníkovi této kulturní památky opatření spočívající zejména v nahrazení nefunkčních plachet ze střechy krytinou, doplnění chybějících žlabů a okapních svodů, zajištění degradujícího zdiva a statickém zajištění všech propadlých částí stropů a podlah.

Zda se vlastník do rekonstrukce konečně pustí, není jasné. Budovu totiž vlastní už od roku 2007, od té doby ale s komplexními opravami stále nezačal. Z historické budovy se tak pomalu stává squat. O průběhu oprav vás budeme i nadále informovat.

Fotogalerie
9 fotografií