Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Novinky v masakru 58 lidí: Vrah z Las Vegas nebyl „osamělý vlk“, měl zřejmě komplice

Autor: Darina Jíchová - 
31. ledna 2018
18:20

Na začátku vyšetřovaní střelby v Las Vegas, kdy v noci 1. října Stephen Paddock (†64) zabil 58 lidí a dalších 527 zranil, se policie domnívala, že pachatel měl komplice. Jejich prvním podezřelým byla jeho přítelkyně Marilou Danleyová. Ukázalo se ale, že žena neměla s útokem nic společného, ani o něm nevěděla. Po měsících vyšetřování policie a FBI zveřejnili jméno dalšího podezřelého, je jím Douglas Haig, napsala o tom stanice CNN.

Včera tým vyšetřovatelů, který se případem zabývá, zveřejnil několika set stránkový dokument týkající se říjnové tragédie. Obsáhlá zpráva obsahuje zpracování všech důkazů a teorií, se kterými agenti pracovali. Současně policie uvedla jméno muže, po kterém v souvislosti se střelbou pátrala. Vyšetřovatelé podezřívají Haiga, že Paddockovi pomáhal, nebo že o útoku věděl.  

„Jsem ten, kdo mu prodal náboje“

V části dokumentu bylo jeho jméno začerněno, ale policisté se rozhodli ho zveřejnit. Zvláště poté, co Haig nereagoval na jejich výzvy, aby se znovu dostavil k výslechu. Sám Haig ale krátce po masakru sdělil magazínu Newsweek, že ho agenti vyslechli pár dní po střelbě. Tvrdil, že s útokem nemá nic společného.

Policie u domu Douglase Haiga Policie u domu Douglase Haiga | reprofoto/twitter

„Byl jsem u výslechu. Agenti našli stopu a rozhodli se ji sledovat, vedla ke mně. Ukázalo se, že je to slepá ulička. S útokem nemám nic společného,“ prohlásil v říjnu. Zatím není jasné, proč ho vyšetřovatelé považují za podezřelého. Včera prý krátce promluvil s reportéry, kteří se shromáždili před jeho domem. „Jsem ten, kdo Paddockovi prodal náboje,“ řekl jim.

Média o Haigovi nemají mnoho informací. Jeho jméno je spojeno s webovou stránkou, na které si lze objednat speciální vojensky upravenou munici. V současné době je však jejich internetový obchod na dobu neurčitou uzavřen, píše se na jejich stránkách. Proti Haigovi nebylo zatím vzneseno žádné obvinění. Policie ho chce pravděpodobně jen dodatečně vyslechnout a doplnit tak jeho předešlou výpověď.

Haig není druhý střelec

Soudkyně přiřazená k případu Elissa Cadishová nařídila, aby části dokumentu zůstaly začerněné. „Jedná se o stále probíhající vyšetřování,“ odůvodnila své rozhodnutí. Šerif a jeden z hlavních vyšetřovatelů Joe Lombardo se na tiskové konferenci 19. ledna vyhýbal dotazům týkajících se Paddockova komplice. Odkázal novináře na federální agenty. Uvedl však, že policisté i FBI jsou si jistí, že Paddock byl jediným střelcem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi