Obrovskou část svého života zasvětila Dana Steinová práci se seniory. Při rozhovoru pro Blesk.cz dokázala zcela přesně určit, co bylo prvním impulsem pro toto rozhodnutí – aby ne, když jde mimo jiné o profesionální trenérku paměti.

Na počátku všeho stál novinový článek z 80. let, který psal o klubu aktivního stáří v Praze. „Článek končil zoufalou výzvou, aby obdobné kluby vznikaly zejména na nových pražských sídlištích, kam byli lidé přestěhováni například ze Žižkova a vytrženi ze svého původního prostředí. Bydlely tam hlavně mladé rodiny s dětmi, senioři neměli možnost navazovat nová přátelství. Bydlela jsem tehdy na Jižním městě a rozhodla jsem se, že tam takový klub založím,“ popsala své profesní počátky Dana Steinová.

Převzala pochodeň

Zakladatelka klubu pro seniory se během svých pracovních aktivit setkala také s legendou televizního moderování a dramaturgie Janem Pixou. Ten se proslavil zejména jako tvář někdejších soutěžních pořadů „Hádej, hádej, hádači“ nebo „Desetkrát odpověz“ a moderoval nesčetné množství sešlostí se seniory. Když roku 2004 ležel na smrtelné posteli, Dana Steinová mu slíbila, že za něj přebírá pochodeň.

Senioři seniorům

Kromě společenských událostí organizuje tato energická žena také služby univerzity třetího věku. Centrum celoživotního vzdělávání Dany Steinové nabízí v současnosti 12 oborů. „Od ostatních center se odlišujeme hlavně tím, že dáváme příležitost i našim studentům, aby realizovali svůj potenciál,“ vysvětlila zakladatelka centra.

Ve výsledku to znamená, že někteří senioři z univerzity sami přednášejí pro své kolegy. Organizují jazykové kurzy, turistický kroužek, malování, pěvecký sbor, taneční kroužek, jógu, pilates, zdravotní tělesnou výchovu při hudbě a mnoho dalších aktivit. Počet studentů se od roku 1993 drží na stabilním počtu přes 3 tisíce seniorů.

Podívejte se na celý rozhovor s Danou Steinovou, která začala odpovědí na otázku, co pro ni bylo počátkem všeho:

„Pořádáme jednodenní zájezdy, výměny se zahraničními univerzitami třetího věku. Letos k nám přijede univerzita z ostrova Mauritius v Indickém oceánu, výměn jsme už udělali přes padesát. Tento rok pojedeme do Lublaně, kde máme domluvu se slovinskou univerzitou,“ dodala k neuvěřitelnému množství aktivit Dana Steinová.

Mezi ty další patří také letní experimentální univerzita, kterou ve formě letního táboru navštěvují prarodiče s dětmi. Pořádají se i letní pobyty u moře s trénováním paměti a cvičením. Možností, jak v důchodovém věku najít novou jiskru do života, je v takovém kruhu lidí opravdu celá řada.

Fotogalerie
5 fotografií