Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hüner to na vládě slízl kvůli lithiu. Babiš: Memorandum je neplatné

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
31. ledna 2018
16:30

Lithium v Česku je ožehavým tématem, i když jeho těžba je zatím hudbou budoucnosti. O surovině důležité pro moderní baterie se na vládě dohadovali i ministři menšinového kabinetu Andreje Babiše (ANO). Usnesení nepřijali, ale sám Babiš má jasno. Před volbami říkal, že memorandum o těžbě s Australany, které podepsal ještě ministr Jiří Havlíček (ČSSD), zruší. A za neplatné ho měl i před středečním jednáním kabinetu. To nový ministr Tomáš Hüner chce k memorandu podepsat dodatek, o kterém už jednal s těžaři, ale bez vědomí vlády i premiéra v demisi.

Memorandum o těžbě lithia s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) je podle premiéra v demisi a šéfa hnutí ANO Andreje Babiš nesmyslné a neplatné, je ale na právnících, aby posoudili, jak dál postupovat. Babiš to zopakoval před středečním jednáním vlády.

Premiér doplnil, že se neobává případných soudních sporů ani arbitráží ze strany European Metals Holdings (EMH), se kterou před sněmovními volbami podepsal memorandum Hünerův předchůdce Jiří Havlíček (ČSSD). EMH ani ministerstvo průmyslu Babišova slova nekomentovaly.

S ministrem průmyslu Tomášem Hünerem (za ANO) chtěl premiér probrat jeho jednání s těžaři a také návrh dodatku k memorandu. Podle Babiše nepostupoval správně, když nejprve neinformoval vládu, jak měl za úkol. Premiér znovu řekl, že lithium má těžit stát. Státnímu podniku Diamo chce zadat průzkum ložisek.

„Chceme zjistit, kolik toho lithia máme. Chceme dát úkol Diamu, aby začal dělat průzkum,“ uvedl ve středu Babiš. Údaje o geologickém složení státního území dlouhodobě sbírá a zpracovává státní Česká geologická služba (ČGS), která je předává správním orgánům pro politická, hospodářská a ekologická rozhodování. Vedoucí odboru nerostných surovin ČGS Jaromír Starý loni v říjnu řekl, že v Česku je evidováno 571,5 milionu tun rudy s 1,14 milionu tun lithia. Po vládě premiér připojil, že úkolem Hünera je dojednat nezávaznost memoranda.

Babiš ukázal na Korejce a Belgičany

Babiš dodal, že zná zahraniční firmy, které by chtěly zpracovávat lithium v Česku. Jde podle něj o korejskou a belgickou firmu, nejmenoval je ale. Ve vztahu k memorandu, které uzavřel Hünerův předchůdce loni na podzim, je podle Babiše třeba postupovat tak, aby nebyl stát žalovatelný. „My, kdybychom nyní smlouvu vypověděli, bychom řekli, že je platné. Já říkám, že je neplatné,“ uvedl.

Hüner ve čtvrtek po schůzce s těžaři řekl, že Česko uzavře do týdne k memorandu dodatek. „Je to nějaký návrh o tom, že je to neplatné. Musíme přesně formulovat ta slova,“ konstatoval Babiš. V souvislosti s investicemi, které už firma do průzkumu dala, uvedl, že jde o riziko podnikání. Opakovaně zdůraznil, že nejde o australskou firmu.

Že ministr jedná o dodatku, překvapilo ale některé členy vlády. Nevěděla o tom například ani bývalá ministryně pro místní rozvoj, dnes ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová, která kritizovala podpis memoranda těsně před volbami.

Naštvaná Šlechtová i Ťok

„Chci také odpověď na to, jestli to první memorandum je v pořádku, a pokud by se uzavíral nějaký dodatek, tak v tuto chvíli musím říci, že k němu chci také vysvětlení. Vzhledem k tomu, že jsme se o tom dozvěděli všichni až z médií, může být to jednání dnes emotivní,“ připustila Šlechtová při příchodu na vládu.

„Přiznám se, že jsem byl trochu překvapen. Bylo to citlivé téma, které bylo několikrát debatováno na vládě, a ten postup, že nám pan ministr Hüner řekl, že nám přinese dodatek, bez toho, aby bylo debatováno, jak se to bude dělat na vládě, mně přišel trochu rychlý. Určitě o tom bude velmi rychlá debata dnes,“ postěžoval si ministr dopravy v demisi Dan Ťok nad postupem svého vládního kolegy.

Předvolební třaskavina proti ČSSD

EMH v lednu oznámila, že poskytla českým úřadům právní analýzu dokládající, že je australským podnikatelským subjektem. Podíl australských akcionářů na kapitálu společnosti podle ní činí více než 82 procent. Generální ředitel EMH Keith Coughlan už v říjnu řekl, že EMH je společností se sídlem v australském Perthu. Jedním z největších českých akcionářů je investiční skupina Arca Capital, kterou spoluvlastní slovenský podnikatel Pavol Krúpa.

Možná těžba lithia v ČR se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými sněmovními volbami. Memorandum o porozumění, které s EMH podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD), se stalo terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů. V týdnu před volbami se kvůli němu sešla mimořádně Sněmovna. Čtvrteční jednání bylo první, které Hüner od loňských voleb do Sněmovny s těžaři vedl. Generální ředitel společnosti Geomet Richard Pavlík už loni v dubnu uvedl, že EMH by uvítal, pokud by do holdingu vstoupil strategický český partner, ať už soukromý, polostátní, nebo dokonce stát jako takový. Geomet je dceřinou společností EMH.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Australský investor by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let plánuje dobýt 37 milionů tun rudy. Povrchově chce těžit lithium u Cínovce také společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Firma má už všechna povolení k těžbě.

settt ( 31. ledna 2018 17:51 )

je to patriot, Čech jako Brno))) asi by si zaloužil i ŘÁD BÍLÉHO LVA ))) a i Řád za chrabrost vole!!!

settt ( 31. ledna 2018 17:48 )

kdyby to nebyli hlupáci, zjistili by si kdo je světovou jedničkou v těžbě lithia a za druhé za jakých náročných technolog. investic ho těží...pak zjistí, že je vše k ničemu)) Bolívie vážení Bolívie))

marmat ( 31. ledna 2018 17:45 )

Maká na 100% Babiš a takový egoistický kousek z vlastních řad IHNED TÍPNE !!!

marmat ( 31. ledna 2018 17:43 )

Je překvápko, že se Húner zachoval tak naivně (?)...Co ho to napadlo ???Nebo snad NĚKOHO jiného ??? Úžasné, jak ho zamáznul v zárodku Babiš - padni, komu padni žádné tanečky okolo přešlapu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa