Dvě velkolepé výstavy odstartovaly fungování nového galerijního prostoru v továrním komplexu Pragovka. Tu první objevíte ve vstupním menším prostoru Entry. Výstava Basic Instinct Special Feat je projektem Adriana Altmana a Olgy Krykun. Poté, co vejdete, se ocitnete na jiné planetě. „Je to tady až magické,“ říkala Daniela, která pozoroval s úžasem projekce na zdech.

Cílem autorů bylo vyzvat návštěvníky ke kompletnímu vnoření a participaci na zážitku reality, která se neustále hroutí sama do sebe a svých vlastních kulis, ať už simulovaných, nebo hmotných.

Druhou výstavu od Jana Boháče a Jonáše Richtera s názvem Silné a slabé karty objevíte v zadní části v bývalé výrobní hale, kterou autoři nazvali Rear. Tady se návštěvníci vnořovali do útrob tunelu, který se zmenšuje a zmenšuje, až na samém konci objevili malý plápolající plamínek svíčky.

„Jímá mě z toho klaustrofobie. I z těch zvuků kolem,“ hodnotil druhou výstavu v prostorách Rear návštěvník Patrik. Dvě instalace si návštěvníci prohlíželi zvenčí i zevnitř za doprovodu hororových zvuků. 
Video
Video se připravuje ...

Nové prostory Pragovka Gallery Eva Fornálová

Umělecké centrum Pragovka

Tovární prostor Pragovka nabízí útočiště mnoha umělcům, kteří zde mají své dílny. V prostorách můžete objevit už jednu galerii White Room, ve které prezentují svá díla právě „tovární“ umělci. A na základě toho vznikl přirozeně nový prostor, který bude prezentovat umělce ze všech koutů Prahy i mimo Prahu.
 
„Majitel prostoru dlouhodobě hledal vhodné nájemce z galerijního světa. Při jedné ze schůzek jsem se tedy zeptala, zda nebude jednodušší a lepší vytvořit galerii vlastní, která bude vycházet z podnětů umělců Pragovky, ale nebude určena pro ně jakožto rezidenty, ale pro studenty, studentské výstavy, absolventy až do sedmi let po škole,“ popisovala Lucie Nováčková, jak se zrodila Pragovka Gallery.

 

Kdy se sem vydat? Od úterý do čtvrtka od 16 do 20 hodin, v pátek a v sobotu od 14 do 18 hodin
Kde? Areál Pragovka, přízemí, zadní část
Aktuální informace z výstav objevíte na facebooku Pragovka Gallery.
Fotogalerie
19 fotografií