Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Babiš vytáhl novináře z postele. Ráno jim ale osladil koblihou a kávou

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
31. ledna 2018
12:00

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) je pověstný svým brzkým vstáváním. A přizpůsobit se mu museli i ministři a také novináři. Alespoň ti, kteří se chtějí ministrů zeptat na nějaké záležitosti ještě před jednáním vlády. Na místě tak ve středu museli být v už 5:30. Úřad vlády totiž změnil pravidla rozhovorů s přicházejícími členy vlády. 

Jde o vylepšení pracovních podmínek, nebo skrytou komplikaci? To je otázka, kterou řeší od úterý řada politických redakcí včetně Blesk Zpráv. Úřad vlády totiž změnil zažitá pravidla. Až do minulého týdne točili novináři rozhovory před jednáním vlády venku tam, kde vystupovali ministři ze svých limuzín. Počínaje 31. lednem je ale vše jinak.

„Úřad vlády zavádí nová pravidla pro rozhovory s ministryněmi a ministry před jednáním vlády. Ti budou poskytovat své komentáře přímo ve vestibulu hlavního vchodu. Jak pro média, tak pro členy kabinetu bude znamenat tato změna především větší komfort,“ rozeslal Úřad vlády v úterý zprávu s novinkou.

Větší komfort ale zároveň znamená, že novináři musejí přijít k úřadu vlády s hodinovým předstihem, projít bezpečnostní kontrolou a doufat, že se ministrům bude chtít mluvit. A širokou chodbou neutečou „zvídavým“ dotazům.

Babiš: Snažíme se, aby nás nepomlouvali

„Snažíme se vám vyjít vstříc, abyste nás nepomlouvali,“ okomentoval novinku premiér Andrej Babiš, který nechal pro novináře pod střechou přichystat také čerstvě napečené koblihy a kávu.

„Přišlo mi nedůstojné, protože jak vy, tak i my jsme stáli venku, když pršelo nebo sněžilo, a tady si myslím, že je toho prostoru dost. Viděl jsem to v Bruselu, předpokládám, že pan premiér se v Bruselu inspiroval,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv při příchodu ministr dopravy Dan Ťok (ANO). A zároveň si posteskl, že ho to nenapadlo už minulosti, kdy seděl na stejném postu ve vládě Bohuslava Sobotky a točil rozhovory na ulici.

Šlechtová novinářům: Aspoň jste v teple

Ťok měl odhad dobrý. Babiš si tento nápad skutečně přivezl ze zahraničí. „Inspirovali jsme se u unijních institucí, kde mají média možnost oslovovat státníky při příchodu v budově. Vypůjčíme si i výraz pro název této mediální příležitosti, nově tak budeme avizovat tzv. doorstep,“ komentuje novinku vládní mluvčí Barbora Peterová.

 „Alespoň jste v teple. Já jsem za to ráda, protože nenastydnete,“ řekla novinářům ve vstupní aule Strakovy akademie ministryně obrany Karla Šlechtová.

„V souvislosti se zavedením nového systému už nebude možné využívat pro natáčení a poskytování rozhovorů venkovní prostory před Úřadem vlády,“ zakázal úřad vlády jakékoliv záběry na ulici - tedy na prostranství Úřadu vlády.

Novináři tak mohou jen doufat, že jednání vlády nebudou začínat ještě dřív, než tomu bylo dnes. Podle informací Blesk zpráv ale Andrej Babiš usoudil, že brzké vstávání může být pro mnohé ministry i novináře problémové, jednání vlády by proto měla být většinou až od osmi ráno. 

marmat ( 1. února 2018 00:19 )

zdenekkové v loji-hnojí a hnojí

marmat ( 1. února 2018 00:17 )

alealeale ...TOLIK hnusu Vaše "výsosti"

marmat ( 1. února 2018 00:15 )

Je to ohromné školení všech BALVANŮ

marmat ( 1. února 2018 00:13 )

Je to NAJEDNOU všechno jinak...Na to arogantní HROUDOVÉ nikdy nemysleli-resp. vždy jen na sebe ...Aby jim kdokoliv nelezl "přes práh"!!!

xiioma ( 31. ledna 2018 13:53 )

Se Zemanem nemám skoro nic společného, řekl Babiš německému listu- Společného nemají nic, jen se vzájemně potřebovali. Teď je ovšem Zeman na pět let za vodou, uvidíme prokáže-li Babišovi dostatečnou vděčnost za podporu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa