Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„ČSSD má vládnout s ANO,“ tvrdí místopředseda. I když s Babišem přišla o 35 křesel

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
31. ledna 2018
05:06

Jedna z vládních variant, která zůstává pro premiéra v demisi Andreje Babiše otevřena při druhém pokusu o sestavení kabinetu, je obnova spolupráce s ČSSD a KDU-ČSL. Získal by tak ve Sněmovně 103 hlasů. Čeká se ale především na sjezd sociální demokracie, která převolí své vedení. Stranický odborník ČSSD na dopravu Jan Birke by vládní spolupráci po splnění základních podmínek uvítal, přestože vylučuje, že by se stal ministrem. Spekuluje se o něm totiž jako o náhradě za Dana Ťoka (za ANO).

Čtyři roky vlády s Babišovým hnutím stály ČSSD 13 procent hlasů, 35 poslaneckých míst. Přesto se o možném pokračování vládního trojlístku teď mluví jako o nejpravděpodobnější variantě nového kabinetu. Odborníci vsází na to, že Babiš nekývne ani Okamurově SPD, která bývá označována za extremistickou, ani komunistům kvůli hříchům z minulosti.

S 15 poslanci ku 78 by ale měla sociální demokracie v takové vládě velmi omezené pravomoci. Podle Birkeho ale aspoň nějaké, a proto mu tato varianta nevadí. ČSSD ale nesmí ustoupit ze svých základních požadavků, míní.

„Ve straně se v tuto chvíli názor vytváří. Dneska není nikdo, kdo jasně říká, je to pro nás výhoda, nebo to pro nás není výhoda. Kuloárně o tom diskutujeme, především v tom 15členném poslaneckém klubu. Byli jsme lídři vlády, měli jsme premiéra, 4 roky jsme nedokázali prodat ani jeden úspěch té vlády, Andrej Babiš to velmi dobře marketingově zvládl. Díky tomu má 30 % a my 7 %,“ řekl Birke ve Studiu Blesk.

„Některé lidi to bude odpuzovat a budou říkat, to vám to nestačilo? Na druhou stranu my máme pořád nějaký program. Můžeme si samozřejmě otočit popelnici, stát před parlamentem a vyřvávat, že jsou některá naše levicová témata. Budeme slyšet tak maximálně v té Sněmovní ulici, dál už nás slyšet nikdo nebude a budeme trapní,“ podpořil vstup ČSSD do vlády.

„Měli bychom se podílet na vládě, zcela určitě,“ míní Birke, který ale vylučuje vlastní vládní angažmá. Pokud by se předsedou stal na sjezdu Chovanec, měl by „ustoupit“, aby se nestal pro vládní účast překážkou. Není totiž tajemstvím, že mj. kvůli reorganizaci policie se Babiš s Chovancem příliš nemusí.

Strana má ale pro vládní účast své podmínky. Úřadující předseda je zveřejnil mimo jiné na sociální síti. Jsou mezi nimi absence trestně stíhaného premiéra nebo ministra, rovná hlasovací práva koaličních partnerů nebo požadavek, aby se ANO vzdalo rezortů vnitra, spravedlnosti a financí. A to i kvůli problémům spjatým s Andrejem Babišem.

Sobotka a Paroubek jako den a noc

Birke působil v minulosti také jako šéf kabinetu Jiřího Paroubka. Poté, co s ním spolupracoval na ministerstvu pro místní rozvoj. Zároveň jako volební manažer zažil i Bohuslava Sobotku. Liší se prý jako černá a bílá. Zatímco Paroubek byl živel, Sobotka spíš přemýšlivec.

„To je black & white (černá a bílá), jsou to úplně rozdílní lidé. Jiří Paroubek byl oheň, dokázal vzplát, dokázal nás vyburcovat k výkonu, obrovsky seřvat, ale byla s ním i legrace, jazyky uměl, byl to hotový profesionál. Bohuslav Sobotka je člověk, který je přemýšlivý, klidný, introvertní, slušný... Každý byl svým způsobem výjimečný. Sobotka nesmírnou pracovitostí a zkušeností,“ porovnal bývalé premiéry.  

„Jiří Paroubek rezignoval a odešel do jiné politické strany (LEV 21). Ta byla soupeřem ČSSD. V té době jsme přerušili kontakt. Stavět hradby by se neměly, ale dvakrát do stejné řeky by se nemělo vstupovat,“ poznamenal také k žádosti expremiéra o návrat do sociální demokracie.

Jak funguje spolupráce s náchodským rodákem Pavlem Bělobrádkem, který sedí s Birkem na radnici a zároveň také v parlamentu? A jak to měl s Paroubkem, když působil jako jeho pravá ruka? Podívejte se na druhou část rozhovoru s Janem Birkem: 

begina ( 31. ledna 2018 10:12 )

moiaza ( 31. ledna 2018 10:04 )

Ale zdenečkuk, stále se Ti nepodařilo rozdýchat výsledek voleb? Tak to je mi Tě moc líto. Muselo to být pro Tebe hodně kruté, že Tvého favorita porazila seniorská lůza v prochcaných teplácích. Já chápu, že máš z toho trauma. Na nervy doporučuji čokoládu. Nebo procházku v přírodě. Ale neboj, já také nemám ze Zemana velkou radost, ale přece nebudu volit nějakou neschopnou Kalouskovou loutku. Také bych raději na postu prezidenta viděl někoho schopného a mladšího. Přejí Ti konečně klid ve Tvé duši a pevné nervy. Osobně jsem se také musel smířit s Havlem a nic jsem proti tmu nenadělal. Tak se také smíř se Zemanem.

moiaza ( 31. ledna 2018 08:54 )

Dlabanče, J.A. Komenský se v hrobě obrácí. Ovšem pokud vůbec víš, kdo to byl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa