Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masáže v pracovní době, chůvy i firemní kino: Na to české podniky lanaří zaměstnance

Autor: ula - 
5. února 2018
05:50

Mít na pracovišti relaxační místnost nebo dostávat příspěvěk na očkování proti chřipce už není ve většině firem žádnou výjimkou. Některé podniky ale ve snaze přilákat zaměstnance a udržet si je začaly přistupovat i k daleko neobvyklejším benefitům. Nejvíce se snaží výrobní podniky, protože podle personálních agentur chybí pracovníci právě v tomto odvětví. 

„Nejvíce na trhu ve výrobním segmentu chybí operátoři výroby, svářeči, seřizovači, obráběči, konstruktéři, elektromechanici a elektroinženýři,“  říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment s tím, že výrobní segment není zdaleka jediný, kdo si své lidi hýčká, je ovšem v šíři nabídky výhod rozhodně nejdál. Navíc dodává: Na jednoho uchazeče aktuálně připadají 3 pracovní místa. Firmy z výrobního segmentu tedy musí o lidi doslova zabojovat, a to ať už zajímavými finančními odměnami, anebo nadstandardními a dříve zcela nevídanými výhodami.“

Genetické testy a fyzioterapeuti

Otázka zdraví podřízených je pro firmy číslem jedna. Ovoce na pracovišti nebo vitamínové preparáty v zimě či v době chřipkových epidemií už jsou zřejmě standard, stejně jako očkování proti chřipce nebo klíšťové enecefalitidě. Firmy nabízejí možnost cvičení na pracovišti, jako je např. office pilates nebo jóga.

„Zaměstnancům jsme nabídli finanční spoluúčast zaměstnavatele na financování genetických testů, které pomáhají určit vrozené dispozice pro nejrůznější nemoci,“ řekla Blesk Zprávy Lenka Pospíšilová ze společnosti SAP Services a dodává:  „Uspořádali jsme např. seminář o psychosomatických aspektech stresu, sezení s fyzioterapeutem, audio meditace, odběr krve pro analýzu rizikových faktorů v souvislosti s kardiovaskulárními onemocněními, vyšetření zraku a další.“

Problémy, které mají lidé, pokud mají sedavé zaměstnání, už se také snaží firmy řešit.

Nutriční poradci a vodoléčba

Nošovická automobilka Hyundai otevřela pro své zaměstnance novou budovu Centra zdraví, kam mohou zaměstnanci po odborném vyšetření lékařkou docházet na vodoléčbu, elektroterapii nebo laserovou terapii a masáže. Navíc v pracovní době. V Centru najdou i posilovnu a tělocvičnu, navíc neschází starost o prevenci úrazů.

Podle Součkové z Grafton Recruitment není výjimkou péče nutričních poradců.

„Zaměření na výživu a vyvážený životní styl je pro Nestlé klíčové. Tuto oblast nezanedbáváme ani u našich zaměstnanců. V pražské centrále mají k dispozici nejrůznější wellness aktivity – od pravidelných masáží, přes možnost ergonomicky nastavit pracoviště až po sportovní turnaje. Prostřednictvím sociálního fondu podporujeme pravidelné týmové sportování zaměstnanců. Budova je též vybavena „wellness“ zasedačkou,“ říká Andrea Brožová z Nestlé.

Psychické zdraví nadevše

V poslední době začínají firmy investovat i do péče o psychické zdraví svých podřízených.

„Zaměstnancům jsou 24 hodin denně na telefonu k dispozici specialisté, kteří jim pomohou s řešením nejrůznějších pracovních i soukromých situací. Mezi těmito specialisty jsou i psychologové. Využívat tuto službu mohou i rodinní příslušníci,“ říká Pospíšilová ze SAP Services.

Podle psycholožky Aleny Stoklasové působící v novém Centru zdraví nošovické automobilky se problémy, které se zaměstnanci řeší, dělí na dvě hlavní skupiny. První z nich jsou problémy soukromého rázu, nejčastěji se jedná o vztahy v rodině a s přáteli. Druhou skupinou jsou vztahy na pracovišti. „Nejčastěji se na mě obrací manažeři a vedoucí jednotlivých týmů, se kterými řešíme vztahy mezi jejich zaměstnanci a nejlepší způsob jednání s nimi tak, aby na pracovišti panovala dobrá a přátelská atmosféra,“ říká Stoklasová.

Video  Práce snů: Firma platí zaměstnance za polehávání!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Chůvy a tetičky

Čím dál více výrobních firem otevírá firemní školky. Jsou však i takové, které je mají otevřeno 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Děti pak školky navštěvují dle směn svých rodičů. Tím ovšem podpora rodin s dětmi nekončí, některé firmy nabízejí i službu Tetička, v rámci níž certifikované chůvy děti hlídají, vyzvedávají ze školy anebo třeba vodí do kroužků. V tomto případě si obvykle zaměstnanci hradí 50 % nákladů.

Bydlení a finanční poradci

Zaměstnanci výrobních firem také často dostávají příspěvky na dojíždění do práce anebo příspěvky na bydlení. Není přitom neobvyklé, že příspěvek na bydlení je ve výši 100 % nákladů. Jinde jsou zaměstnancům k dispozici i finanční poradci, pokud potřebují poradit např. s hypotékou.

Zahrádka na bylinky a kino

Mezi další neobvyklé benefity patří fitness čtvrthodinky v průběhu pracovní doby. V dalších firmách najdete kulečníky, stolní fotbálky, bary, kina, dětské koutky a dokonce terasy s malými zahrádkami s možností společného pěstování bylinek.

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi