Nutrií v Praze neustále přibývá. Jen v Podolí jich na jednom místě napočítáte až dvacet. Zatímco v minulosti bylo náročné na tyhle chlupáče narazit, teď už je objevíte v jakýchkoliv větších vodních plochách v Praze. 

„Nutrie je nepůvodní invazivní druh. Není zatím úplně jasné, jak ovlivňuje přirozené prvky naší přírody, ale je určitě konkurentem jiných býložravců – třeba bobrů. V každém případě u nepůvodních druhů hrozí velké riziko, že začnou přírodu negativně ovlivňovat přímo či nepřímo prostřednictvím nějakých specifických nemocí, parazitů,“ sdělil Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Video
Video se připravuje ...

V Podolí napočítáte až dvacet nenažraných nutrií Eva Fornálová

Nutrie na březích také vyhrabávají díry a staví si pobřežní stavby, a tak doporučujeme dávat si pozor, abyste se při chůzi po břehu nepropadli. Ovšem v Podolí je dostatečně příkrý sráz, na který si troufnou opravdu jen tihle nenažraní chlupáči.

Stačí se postavit na cestičku a zašustit sáčkem s mrkvemi. Rázem za vámi vyběhne jedna po druhé. „Jen to na ně neházej. Podej jim to v klidu z ruky,“ radila maminka svému dítěti, aby je házením mrkví nevystrašilo. Nutrie si pak bez problémů dojde přímo k vám, i se o vás opře a rychle zase se zeleninou zmizí opodál, aby si ji vychutnala.

Odborníci jsou však proti krmení. „Z výše uvedených důvodů nemůžeme doporučit, aby lidé výskyt těchto zvířat ve volné přírodě jakkoliv podporovali. Může to být nebezpečné. Proto doporučujeme nekrmit,“ říká nakonec Stýblo. 

Fotogalerie
30 fotografií