Tragédie se odehrála 7. srpna při pokusu o německý národní rekord ve vytváření velkých formací. Ze čtyř letounů ve výšce 4800 metrů seskočilo 80 parašutistů a začali vytvářet předem domluvený obrazec.

Ve výšce cca 1800 m se skupina rozdělila, parašutisté aktivovali své padáky a postupně přistávali. Jenže při konečném sestupu na přistání se dva cizinci, jinak zkušení parašutisté, srazili.

První parašutista (56) narazil do vrchlíku druhého (†53), který zrovna provedl otáčku o 180 stupňů přímo tomu prvnímu do cesty. Starší muž se při tom lehce zranil, odhodil ale okamžitě hlavní padák, aktivoval záložní a bezpečně přistál.

„Než se mi podařilo vymotat ze šňůr, měl jsem pocit, že mě můj padák nenese, že nemůžu letět. Hned jak jsem se vymotal ze šňůr, provedl jsem odhoz hlavního padáku a okamžitou ruční aktivaci záložního padáku,“ popsal starší parašutista, který přistál asi 150 metrů od svého odhozeného hlavního padáku.

Druhý parašutista chvíli letěl s poškozeným hlavním padákem. „Po krátké výdrži ve volném pádu aktivoval záložní padák, jehož vrchlík se otevřel, ale s ohledem na malou výšku dostatečně nezbrzdil rychlost pádu,“ uvedli vyšetřovatelé Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Muž, který se parašutismu věnoval od roku 1991 a na svém kontě měl 3000 seskoků, utrpěl při nárazu do země zranění neslučitelná se životem.

VIDEO: Při cvičení NATO se z nebe snášely stovky vojáků i auta.

Video
Video se připravuje ...

Cvičení NATO: Z nebe se snáší stovky vojáků i auta Reuters