Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lithium měli za zlodějinu a voličům lhali, zuří Chovanec. Babiš kritizuje ministra

Autor: simao, ČTK - 
30. ledna 2018
06:10

Před podzimními volbami se ČSSD dostala pod těžkou palbu ANO kvůli memorandu ohledně těžby lithia v Česku. Andrej Babiš (ANO) vyhlašoval, že dokument, podepsaný s australskou firmou EMH, zruší. Místo toho však ministr jeho menšinové vlády chystá podepsat dodatek pod memorandum a do protiútoku nyní přechází sociální demokraté. Pikantní na tom je, že by se přitom obě strany mohly opět sejít v jedné vládě. A kvůli dodatku zuří i komunisté, kteří zvažují Babišovu podporu.

„Předchozí Sněmovna přijala usnesení, aby memorandum bylo zrušeno. Hnutí ANO bylo to, které to v poslední fázi volební kampaně nafouklo. Oni tehdy říkali, že se jedná o zločin, že tam spatřují nějaké trestné činy,“ připomněl Milan Chovanec (ČSSD) dění ze závěru minulé Poslanecké sněmovny.

Chovanec mluví o lži

Minulá Sněmovna jednala v otázce lithia - kovu budoucnosti, který se využívá především do baterií pro nejrůznější přenosná zařízení včetně mobilů a notebooků, ale má využití i v elektromobilech či vědeckých přístrojích - dokonce na své mimořádné schůzi mimo hlavní jednací sál, kde probíhala rekonstrukce.

Nyní je Sněmovna v novém, co se lavic, ale i poslanců a vedení týče. A kauza lithium ani tady neutichla, jak se mohlo krátce po volbách zdát. Úřadující šéf sociální demokracie Chovanec nyní zuří, že „kauza lithium, která ANO pomohla vyhrát volby a doničit ČSSD, byla od samého počátku vylhaná“, jak uvedl na Twitteru.

Memorandum s EMH podepsal tehdejší ministr Jiří Havlíček (ČSSD). Minulý týden se objevila na sociálních sítích zpráva, že nový ministr Tomáš Hüner (za ANO), který vede po Havlíčkovi resort průmyslu a obchodu (MPO), k němu již dodatek podepsal.

Samotné ministerstvo ji dementovalo, k podepsání dodatku má dojít až tento týden. A nejde prý vůbec o nic skandálního. „Dodatek má vyjasnit nejednoznačnou právní interpretaci původního textu memoranda. Přesně podle vládní strategie nakládat s nerostnými surovinami v ČR s maximální výnosností pro stát,“ hájí se MPO.

Tajemný dodatek k memorandu

Poněkud tajemný dodatek k memorandu se však postaral o nové politické spory. Hüner o něm totiž jednal opět se zástupci EMH - European Metals Holdings, tedy firmou, do které se Babiš před volbami ostře pouštěl. Vyjadřoval pochybnosti nad strukturou firmy a mluvil o ní jako o „australské firmě, která není australská“ a může být spojena s Britskými Panenskými ostrovy a také uhlobaronem Zdeňkem Bakalou.

Licenci na průzkum lithia v bohatém nalezišti pod Krušnými horami totiž získala v roce 2010 česká firma Geomet, kterou však později australská EMH koupila. V Geometu je jednatelem bývalý dlouholetý zaměstnanec z OKD Richard Pavlík. „Já mám z toho zvláštní pocit, nerad bych spekuloval o tom, že je to nějaký bílý kůň pana Bakaly, který nám tady zničil celý region, a jestli to není stále ta stejná parta, která tady loupí naše národní bohatství,“ spekuloval loni Babiš.

Pavlík mu v reakci pro Blesk Zprávy vzkázal, že coby odborník v OKD pracoval 30 let, s Bakalou však nejednal, maximálně ho potkal na chodbě coby majitele a nebyl ani žádný jeho asistent. „Nemyslím si ale, že každý, kdo pracoval v OKD, by měl mít cejch a měl by se jít někam oběsit na náměstí za to, že tam pracoval,“ upozornil jednatel firmy, která slibuje, že těžba lithia přinese do oblasti Cínovce i nová pracovní místa.

Ministr dohodu rušit (zatím) nechce

Bakala, Nebakala, v jednání s EMH dochází dál. A ministr Hüner po něm uvedl, že zrušení memoranda ministerstvo neplánuje. „Variant pro diskusi s partnerem je celá řada,“ upozornil. Tenhle posun ohledně lithia však řadu lidí překvapil. A vyvolal četné komentáře na sociálních sítích.

Schytává to právě ANO za to, že s EMH jednání nepřerušila. „To, co říkám lidem, a to, co skutečně dělám, jsou v podání ANO dvě zcela neslučitelné disciplíny. První je o líbivém marketingu s cílem dostat se k moci, druhá je o tom, jak tuto moc (vy)užívat,“ uvedl na Twitteru tajemník katedry politologie Jakub Charvát z Metropolitní univerzity Praha. 

„Zlej, hnusnej Sobotka, co si to dovoluje ukrást naše lithium a dát jej Australanům, nevídanej tunel zkorumpovaných politiků, kterej vlastně není tak nevýhodnej, my to zařídíme - chápete, to byl můj nápad, to lithium, to já to dojednal! Váš Babiš,“ přisadil si Miloš Gregor z Masarykovy univerzity v Brně.

Dopadne kauza na jednání o vládě?

Ohlasy však dodatek přinesl právě i na půdě Sněmovny. A ČSSD nyní žádá jasné odpovědi. „Jak chcete dodatkovat dokument, o kterém prohlásíte, že vznikl nezákonně, možná na základě nějakého trestného činu?“ táže se Chovanec.

Zatímco ČSSD kvůli lithiu požaduje vysvětlení povolebního postupu třeba při interpelacích na členy vlády, sociální demokraty zároveň patrně čekají i další vládní námluvy s ANO. Andrej Babiš však o víkendu výslovně uvedl, že čeká na výsledek sjezdu ČSSD, který rozhodne o novém vedení strany - uskuteční se 18. února 2018 v Hradci Králové.

Babiš odmítá, že by do vlády šel přímo s KSČM, o možnosti ohledně podpory pro vládu však s komunisty ANO jedná dál. A právě pokračování v kauze lithium přineslo nový svár i zde. Byla to právě KSČM, co kauzu lithium pomohla rozdmýchat - i díky sněmovnímu semináři, na kterém padaly ve velkém právě obavy o „rozkradení“ nerostného bohatství.

Filip vyhrožuje koncem jednání s ANO

Předseda KSČM Vojtěch Filip v reakci na chystaný dodatek na Twitteru uvedl: „České MPO chystá dodatek k memorandu o lithiu, které bylo minulou Sněmovnou odmítnuto. Krok, kde není jasné v čí prospěch.“ Na dotaz Echo24 však šéf komunistů zareagoval ještě rázněji. „Řekl jsem panu předsedu Babišovi, že jsem proti dodatku. Pokud chce ministr Hüner dodatek skutečně podepsat, tak s nimi nemá cenu dál jednat,“ vzkázal Filip.

Místopředseda ÚV KSČM Josef Skála pak na stranickém webu dodal, že se lithium ukazuje podruhé coby vládní test. „Babišův kabinet avizoval, že celou zhůvěřilost napraví. Teď je to však právě jeho ministr průmyslu a obchodu T. Hüner, kdo s EMS připravuje k ′Memorandu′ i ′dodatek′. Dokument, jenž měl být zneplatněn, tím získává další punc,“ stěžuje si a označuje to za krajně nestandardní krok od ministra v demisi.

Babiš: Hüner má dobrý úmysl, ale udělal chybu

Vláda, která však nedostala důvěru Poslanecké sněmovny, se přitom ve svém programovém prohlášení zavázala: „Důkladně prošetříme okolnosti, způsob a předmět uzavřeného memoranda ohledně těžby lithia na území České republiky.“

Premiér Babiš však sám kvůli dodatku zuří. A komentoval pro ČTK kritiku, kterou počínání ministra Hünera vyvolalo. „On má možná nějaký dobrý úmysl, že nějakou formou to chce zrušit, ale úkol byl, že má informovat vládu. Pokud já se to dozvídám z médií a ještě to nešťastně komunikoval, tak to není dobře,“ říká Babiš. 

O memorandu si myslí své. Odmítá tak jedním dechem kritiku, že by ANO po volbách otočilo. „Protože já jsem přesvědčen, že to memorandum nemá logiku a nemůže být platné, když se odvolává na ochranu investic mezi Austrálií a Českou republikou, a ta firma sedí někde na Britských panenských ostrovech. A musím o tom s panem ministrem mluvit,“ dodal Babiš.

Odborník: Z těžby musí Česko profitovat

Dodatek, o jehož konkrétním obsahu ministr Hüner nemůže zatím podle ČTK mluvit, budí zkrátka vášně. „Samozřejmě jde v první řadě o peníze. Dodatek by měl směřovat k tomu, aby na těžbě lithia profitovala česká ekonomika. To jde zařídit stanovením minimálního podílu českých firem na těžbě a souvisejících pracích. Zároveň by na zásobách lithia měla vydělat i státní kasa. Naopak odliv příjmů z těžby do zahraničí by měl být co nejnižší,“ míní Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Ministr Hüner si prý při jednání se zástupci EMH a Geometu vyjasnil „vnímání memoranda, jeho obsahu a právní závaznosti“. Co dodatek bude obsahovat, stále neprozradil.

Zapojí se Diamo?

Hüner však zmínil i to, že na jednání padla možnost zapojení právě státní firmy Diamo. „I té záležitosti jsme se dotkli a bude to předmětem dalších jednání. Názor na to zatím není možné mít, protože existují varianty možných kapitálových účastí,“ upozornil ministr v demisi. Jednou z možností je prý přitom dokonce i vstup státu do holdingu EMH.

„Cílem je, aby maximální efekt z těžby všech nerostných surovin zůstal v rukou státu,“ ujišťuje přitom vláda v programovém prohlášení. Návrhy, aby se do těžby lithia pustila státní firma Diamo, však naráží na své limity - podle Křečka na takovou těžbu není v současné době firma připravena. „Nemá potřebné znalosti, vybavení ani personální kapacity. Abychom průzkum a těžbu mohli Diamu svěřit, muselo by dojít k restrukturalizaci firmy. Taková varianta jistě stojí za zvážení. Dopředu bychom však neměli vylučovat ani další možnosti těžby,“ upozornil.

gabreta ( 30. ledna 2018 19:55 )

Ale bacha s rušením. Odborníci na mezinárodní právo jasně řekli, že Sobotkovo memorandum nelze zrušit, protože by náš stát platil obrovský částky, za zmařený investice! Je to stejný jako u Šťávy a nebo když Khünl jako ministr v demisi podepsal Pandury a další vláda už podvodnej tendr nemohla vypovědět!! Dodatek mže třeba řešit to, aby stát nevyšel díky Sobotkovi na prázdno. Ber to jako spekulaci!

hejhej ( 30. ledna 2018 15:02 )

Chovanec se dere na předsedu skomírající ČSSD, na čemž má stejný podíl jako Sobotka a Zaorálek. Začíná, jak jinak, opět házení špíny. O lžích, které se nesly jeho hubou, o t.zv.rekonstrukce policie záhadně mlčí,ale ozývá se, protože pan Babiš s jeho osobou, po podvraťáckém jednání, nechce mít nic společného a ani se mu nedivím. Chovanec - pučista se začal zavrtávat p. Zemanovi do řiti na lepší post. Je to chudák.

bullshit ( 30. ledna 2018 12:18 )

ANO, řídí stát jako firmu, Agrofert = největší těžař...

moiaza ( 30. ledna 2018 10:33 )

Chce zde bulvár říci, že některý politik nelže? Lhaní v politice je naprosto normální. A kdo to neví, je Kalouskův Marťan. Že, zdenkuk. Největším lhářem byl Havel. Kdo slyšel jeho projev z Melantrichu, musí mi dát za pravdu i kdyby nechtěl. To nelze zapřít. Lhal Klaus, lže Zeman a Babiš nemá lhát? To by pak nemohl být politikem. Vzpamatujte se.

Milos-Zeman ( 30. ledna 2018 10:29 )

Mí přátelé, jediné co zustavá po zklamání a bolavé hlavě z chlastu,což mají havloidi stále je to,že budou i nadále drahošovci a kavarensky odpad pomlouvat,udadávat,vymýšlet si na Zemana lži,intriky atd...No a co?Vždyt oni tím žijí a na nic jineho IQ nemají,tak nechme je ..Občas dostanou po držce,to schvaluji a občas je take umirnit neni ke škodě,ale jinak je ignorujte ale nepodcenujte.Je to sorta magorů škudců a to nadaváni je jedine co jim zustalo po zmařenych snech a projetych šancích. Česky lid svobodně rozhodl a tim to končí. Je to sorta existencí,které by na západě nechtěli ani k zametání chodníků,tak škodí zde.Budiž jim té jediné radosti dopřáno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa