Během víkendu začal proces podepření mostu. Ten by měl trvat přibližně měsíc, poté proběhnou zkoušky, jestli se na most bude moci vrátit MHD. „Proces podepření mostu byl zahájen. Teď se zpracovává detailní projekt. Počítá se s tím, že proces by měl trvat 28 dní a cílem podepření je obnovit MHD na mostě. To znamená autobusy, pokud se vše podaří, tak postupně i tramvaje,“ řekl pro Blesk.cz starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

Praha 7 podle Čižinského požaduje, aby byl Libeňský most opravován po částech, nebo aby v průběhu opravy byl vybudován provizorní most pro tramvaje. Podobný spojoval Prahu 7 a Troju před výstavbou Trojského mostu. „Situace je kritická především pro seniory, kteří díky uzavření mostu a ulice Zenklova přišli o možnost spojení do nemocnice na Bulovce,“ doplnil Ondřej Mirovský (SZ), zástupce starosty.

Hlávkův most čeká oprava

Velice diskutovaným je v posledních týdnech také Hlávkův most. Radní Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 sobě) řekla, že most musí projít co nejdříve opravou. „Most má platné územní rozhodnutí a nyní se zpracovává dokumentace pro stavební povolení, ta by měla být ale hotova nejdříve v roce 2019 a předpokládaný začátek opravy mostu je v roce 2020,“ vysvětlila.

Omezení se v tu dobu dotkne nejen tramvají, ale problémy s průjezdem budou mít také řidiči, jelikož přijdou o jeden z hlavních přístupů do centra Prahy. Automobilová doprava by nicméně neměla být přímo zakázána. Most je v tuto chvíli na pomezí páté a šesté úrovně stavu ze sedmi možných, který je havarijní. Kromě tří mostů v havarijním stavu má metropole dalších 23 mostů a lávek v šesté kategorii.

Ze schůzky se omluvil starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD). Důvodem je jednak to, že krizový štáb v Praze 8 již zasedal, druhým důvodem pak bylo, že problematika Trojské lávky se Prahy 8 netýká.
Fotogalerie
28 fotografií