Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čapí hnízdo není dál věc Bruselu. Babišův problém už má jen národní rozměr

Autor: ČTK, pk - 
29. ledna 2018
12:20

Ministerstvo financí vyňalo Čapí hnízdo z evropského financování, oznámila v pondělí na schůzi středočeského zastupitelstva hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ministerstvo financí informaci potvrdilo. Kvůli padesátimilionové dotaci pro rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí, mezi nimi premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ministerstvo už dříve uvedlo, že z hlediska rozpočtu je vyjmutí nejlepší řešení, jinak by ČR hrozilo krácení už přidělených evropských peněz.

Pondělní obměnění Výboru regionální rady Regionálního operačního programu Střední Čechy, o němž jedná krajské zastupitelstvo, je tedy podle Jermanové jen organizační záležitostí.

Středočeská koalice ANO a ČSSD podporovaná komunisty chce ve výboru, který dohlíží na dotace v končícím regionálním operačním programu, získat většinu. Podle opozice jde o reakci na rozhodnutí výboru nevyjmout farmu Čapí hnízdo z financování EU. Koalice tvrdí, že tento orgán by měl být obměněn kvůli změně ve vedení kraje.

V polovině ledna výbor přes doporučení ministerstva financí vynětí Čapího hnízda neschválil. Podle opozice by se tím dotační kauza přenesla na národní úroveň a nemusela by být důsledně vyřešena. Členové výboru za ANO s tím nesouhlasili, podle nich mělo jít o technické uzavření již vyčerpaného operačního programu. Obměněný výbor by mohl Čapí hnízdo vyřadit. Podle hejtmanky tak už ale učinilo ministerstvo.

Ministerstvo financí vyňalo kromě Čapího hnízda dalších 43 projektů z financování EU

MF v pondělí potvrdilo dřívější informací, že Evropská komise navrhla vyjmout 44 projektů ze šesti programů. Navíc v případě Operačního programu Doprava byly vyňaty dva projekty ještě před obdržením dopisu od komise na konci loňského roku. V případě ROP Severovýchod tak šlo o pět projektů, u ROP Jihovýchod o tři projekty, u ROP Střední Čechy o dva projekty, u ROP Moravskoslezsko o jeden projekt, u ROP Střední Morava o 19 projektů a u Operačního programu Životní prostředí o 14 projektů k vyjmutí.

„Jak ministerstvo financí již dříve předeslalo, vynětí z evropského financování umožní definitivní účetní a finanční uzavření operačních programů minulého programového období ze strany Evropské komise a dosažení plné finanční alokace prostředků vyhrazených z rozpočtu EU na příslušné operační programy,“ uvedl úřad.

MF dál upozornilo, že všechny regionální rady zmíněných operačních programů, s výjimkou ROP Střední Čechy, s vynětím souhlasily. U ROP Střední Morava a ROP Moravskoslezsko, kde EK navrhla rovněž vynětí, se zatím podle MF vedou jednání s příslušnými regionálními radami.

Ministerstvo zopakovalo, že rozhodnutí o vynětí či nevynětí sporných výdajů z evropského financování nezasahuje do probíhajícího trestního řízení na národní úrovni, ani nemá vliv na případná budoucí správní řízení o odebrání dotace. „Posouzení, zda došlo k porušení podmínek poskytnutí dotace, je plně v kompetenci poskytovatele dotace, který v případě jeho prokázání buď zahájí příslušné správní řízení, případně se připojí jako poškozená osoba s nárokem na náhradu škody v rámci trestního řízení,“ uvedlo MF.

Babiš svolal na Čapí hnízdo ještě jako šéf státní kasy rozlučku pro ministerské úředníky:

Milos-Zeman ( 30. ledna 2018 10:26 )

Mí přátelé, jediné co zustavá po zklamání a bolavé hlavě z chlastu,což mají havloidi stále je to,že budou i nadále drahošovci a kavarensky odpad pomlouvat,udadávat,vymýšlet si na Zemana lži,intriky atd...No a co?Vždyt oni tím žijí a na nic jineho IQ nemají,tak nechme je ..Občas dostanou po držce,to schvaluji a občas je take umirnit neni ke škodě,ale jinak je ignorujte ale nepodcenujte.Je to sorta magorů škudců a to nadaváni je jedine co jim zustalo po zmařenych snech a projetych šancích. Česky lid svobodně rozhodl a tim to končí. Je to sorta existencí,které by na západě nechtěli ani k zametání chodníků,tak škodí zde.Budiž jim té jediné radosti dopřáno

marmat ( 29. ledna 2018 21:17 )

Jak vyniká elegantní vystupování premiéra v kontrastu s těmi pitbuly okolo

marmat ( 29. ledna 2018 21:15 )

ROP .....sorry jako = STOVKY prošustrovaných miliard dotací!!! A meleme o Babišovi každých 10 minut Ta chobotnice si musela při vydání i chrochtat

marmat ( 29. ledna 2018 21:08 )

OK - Babiš je v dotacích opravdu těžký "TROŠKAŘ" .....máme "na skladě" bohužel mnoho opravdových grázlů

bullshit ( 29. ledna 2018 15:41 )

Bohužel pravda. Je zarážející že minimálně 30% nevadí zloděj ve vládě a největší gauner co tam kdy byl. Lhář a podvodník. Jak poctivý komunista a stbák k miliardám přišel, to si ale nikdo z nich ani nezjistí. Jako argument používají omílané že zase proti Kalousovi a Bakalovi ukradl vlastně jen drobné. 50 míčů jsou jen drobné na kávu. Jediné co si miliardář za prachy nekoupí je minulost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa