Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jana se s dětmi odstěhovala do Prahy: Obvinili ji z únosu a vzali jí dceru!

Video se připravuje ...
29. ledna 2018
18:08

Slovenka Jana chtěla v Česku začít nový život a po ročním pobytu v Praze se sem chtěla přestěhovat natrvalo. To ale netušila, co tím způsobí. Bývalý partner ji totiž obvinil z únosu a žena přišla o dceru. 

Jana má tři děti, žijí s ní ale jen dvě. O nejstarší dceru z prvního manželství přišla, když se rozhodla usadit v Česku. Bývalý manžel ji totiž obvinil z únosu, soud mu dal za pravdu a dceru matce odebral. Holčička byla následně svěřena do výlučné péče otce, u kterého nyní vyrůstá stranou od svých sourozenců.

Rodiče měli dceru předtím ve střídavé péči. „Otec měl 11 dní, já měla zbytek měsíce a fungovalo to tak stále,“ popsala TV JOJ matka Jana. Střídavá péče fungovala nejen na Slovensku, ale i během přibližně ročního pobytu matky v Praze. Zlom nastal, když se matka s dětmi a novou rodinou rozhodla do Česka přestěhovat nastálo.

„Matka mi oznámila na konci minulého školního roku, že hledají pro dceru školu v Praze. Já otec jsem s tímto návrhem nesouhlasil a požádal jsem dceřinu matku, aby při svých rozhodnutích respektovala mě jako druhého rodiče, a že o takto závažných rozhodnutích se potřebujeme rozhodovat společně,“ vysvětlil otec, který Janu po překročení hranice obvinil z únosu.

V mezinárodním právu je totiž jedno, jestli se jeden z rodičů přestěhuje do sousední krajiny, nebo na druhý konec světa. „Já jsem nevěděla, že potřebuji znovu jeho souhlas. Brala jsem to, že když s tím jednou souhlasil, tak to tak bude. V podstatě jsme přišli o jedno dítě. Předtím s námi trávila 70 procent času,“ brání se matka.

Paní Jana ale není jediná, kdo doplatil na podobnou situaci. K soudům se dostávají i případy rodičů obviněných z únosu poté, co se pouze přestěhovali do příhraniční obce. Evropská komise chce proto změnit Haagskou úmluvu, která řeší přeshraniční spory o děti. Podle ní už totiž nedokáže pružně reagovat na volný pohyb lidí v Evropě, kteří se stěhují například za prací. „Bude klást větší důraz na to, aby bylo dítě vyslechnuto, aby řeklo, co je jeho názor a co je pro něj podstatné,“ uvedla ředitelka slovenského Centra pro mezinárodněprávní ochranu dětí a mládeže, Andrea Cisárová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání