Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemanův sladký život na Hradě: Tři sídla, dvě luxusní auta a čtvrt milionu s rentou

  • Autor: Jindřich Bič - 
    30. 1. 2018
    05:25

    Miloš Zeman bude dalších pět let českým prezidentem. V čem jezdí, v čem lítá, kde může bydlet, jaká je jeho výplata a co s ním bude, až odejde z úřadu? Co vše může prezident Česka využívat pro svoje pohodlí?

  • 1.Zemanovy vily

    Prezident v současnosti obývá empírovou Lumbeho vilu, ležící na Brusnici nedaleko Jeleního příkopu. Stát ji a pozemky koupil od dědiců chirurga Karla Lumbeho v roce 1925. V roce 2004 rozhodl Václav Klaus, že se stavba přebuduje na nový dům představitele státu. Sídlo prošlo renovací, která stála 52 milionů korun. Po nástupu Zemana do funkce už se pouze vymalovalo. Obytný prostor zabírá 200 m2. V přízemí se nachází hala se schodištěm, místnosti pro ochranku a kuchyně. V patře pak dva pokoje a pracovna. Interiér je vybaven moderním nábytkem.

    Lumbeho vila Lumbeho vila | Blesk - Jan Tůma, Facebook

     

    Na zámek Lány jezdí odpočívat. Tento barokní zámek je oficiálním letním sídlem českých prezidentů. Nachází se v obci Lány, kousek od Kladna. Asi dva km od zámku se nalézá vila Amálie, kde se konají vládní schůzky. V okolí je obora, která slouží k chovu ušlechtilé lovné zvěře, jako jsou daňci, mufloni nebo jeleni sika.

     

    Zámek v Lánech Zámek v Lánech | Profimedia

     

  • 2.Pražský hrad: Tady vládne

     

    Na Hradě, odkud hlava státu vládne, jsou tři prezidentské byty. K nepozorovanému přesunu z panovnického sídla slouží podzemní prostory, které byly postaveny architektem Josipem Plečnikem. Ty jsou důležité hlavně pro bezpečnost. Díky nim se totiž dá zamezit střetnutí hradního pána se širokou veřejností a případným útokům.

     

    Pražský hrad Pražský hrad | Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

     

     

  • 3.Tímhle jezdí: Škoda Superb a Kodiaq

     

    Třetí generaci vozu Škoda Superb v luxusním provedení Laurin a Klement Zeman dostal v roce 2015. Původní cena byla 1,1 milionu korun. Kodiaq byl prezidentovi zapůjčen v červenci 2017, slouží zejména k cestování po republice. Stojí 950 900 Kč.

     

    Prezident má zapůjčen také Kodiaq. Prezident má zapůjčen také Kodiaq. | Archiv Blesku, Profimedia

     

  • 4.Tímhle létá: Airbus A-319CJ

     

    Airbus A-319CJ je letadlo určené pro leteckou dopravu prezidenta. Ten tu má veškerý komfort. Je zde kompletně vybavená koupelna s umyvadlem, záchodem a sprchou. Dále je tu dvojice křesel s rozkládacím stolkem. V pohodlném sedadle po směru letu sedává prezident a naproti němu jeho manželka.

     

    Prezidentský speciál Prezidentský speciál | Archiv Blesku, Profimedia

     

  • 5.Plat a renta

     

    Plat prezidenta je stanoven zákonem, aktuálně je 252 800 tisíc korun. Kromě toho má nárok na víceúčelovou paušální náhradu ve výši 235 200 Kč. Po odchodu z funkce pobírá doživotní rentu. Podle normy má nárok na 50 tisíc korun měsíčně, vyplácena mu je i paušální náhrada ve stejné výši určená na nájem kanceláře a plat asistenta. Renta i plat hlavy státu se musí danit. Sociální a zdravotní pojištění hradní pán neplatí.

     

    O rentu i paušál na úhradu výdajů může exprezident přijít jen v zákonem přesně vymezených případech. Například pokud by byl znovu zvolen hlavou státu, poslancem a senátorem, stal se členem vlády, vedení Nejvyššího kontrolního úřadu či soudcem, zasedl v bankovní radě ČNB nebo byl vybrán za ombudsmana. Vedle toho by přišel o výsluhu v případě odsouzení pro úmyslný trestný čin.

     

    Plat prezidenta je stanoven zákonem, aktuálně je 252 800 tisíc korun. Plat prezidenta je stanoven zákonem, aktuálně je 252 800 tisíc korun. | profimedia

     

     

  • 6.Tady obědvá

     

    Zlatý salonek je prostor, do kterého se dostanou pouze významní hosté hlavy státu. Jeho stěny jsou pokryty plátkovým zlatem. Nad vstupními dveřmi se nachází drobné plastiky od autora Damiána Pešana. Prezident v tomto salonku může pořádat obědy s významnými návštěvami.

     

    Zlatý salonek Pražského hradu, kde prezident obědvá. Zlatý salonek Pražského hradu, kde prezident obědvá. | Archiv Blesku, Profimedia

     

  • 7.Korunovační klenoty

     

    Podle tradice je prezident také jedním ze sedmi držitelů klíčů ke korunovačním klenotům. Zeman odemykal svůj zámek v posledních 14 dnech hned dvakrát, s nejvyšším zámkem měl v obou případech drobné problémy.

     

     

  • 8.Naturální plnění

     

    Prezident má nárok na naturální plnění, mezi která patří užívání služebního vozidla s řidičem či bez něho, a to i k soukromým účelům. Státní rozpočet mu hradí též zdravotní péči nebo zřízení a užívání dvou telefonů.

     

Doporučujeme
11karel11 ( 1. února 2018 18:51 )

Slušný Drahoš je k blití.

11karel11 ( 1. února 2018 18:49 )

Nezáviďte, pan Miloš Zeman posílá 1/3 svého platu na Nadaci pro děti, ale Nadace zneužila jeho peněz a poslala na kampaň pro Drahoše, nic jim nedat.

va45 ( 31. ledna 2018 19:58 )

To je zase článek.Drahoš,kdyby se dostal na Hrad tak by to dělal zadarmo a jezdil na kole Eva na koloběžce.

luder ( 31. ledna 2018 14:01 )

Frau Merkel!/ https://www.youtube.com/watch?v=1mMGqgJDmwE

tongou ( 31. ledna 2018 13:51 )

To není luxus pro Zemana, to je luxus pro našeho presidenta,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa