Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volební zmatky: „Nafrněná“ Poláková dostala dva lístky Zemana. A opilého komisaře vykázali

Autor: simao, ČTK, kaj, jn - 
26. ledna 2018
22:18

Zpěvačka a herečka Barbora Poláková, kterou proslavil mj. hit Nafrněná, si v první den 2. kola prezidentských voleb postěžovala na sociální síti, že ve volební místnosti dostala dvakrát lístek s Milošem Zemanem, čeho si všimla na poslední chvíli. Pod jejím varováním se rozhořela diskuze, ve které lidé upozorňují, že jinde dostali i „dva Drahoše“. V Českých Budějovicích zase voliči dostali i lístky se třetím kandidátem Pavlem Fischerem. A v Brně neřešili problém s lístky, ale pro změnu opilého komisaře. 

„Byla jsem volit a dostala jsem dva volební lístky... Zemana jsem dala stranou a ten druhý lístek dávám do obálky. Když tu koukám: Je to taky Zeman!!! Hele... třeba se pán, co dává lístky, fakt spletl. A třeba ne. Každopádně si to kontrolujte,“ vyzvala na Facebooku Barbora Poláková.

Kontrolování lístků doporučeno

Pod jejím příspěvkem se rázem začaly objevovat další podobné zkušenosti. A to z obou stran stolů ve volebních místnostech. „Já jsem dneska taky omylem vydal dva Drahoše. Prostě se lístky lepí k sobě, chyba se stane snadno. Opravdu si to kontrolujte,“ vyzval jeden z volebních komisařů.

Řada lidí pak přispěla podobnými zážitky, s jakým se podělila zpěvačka Poláková. „Já zase dostala dva lístky Drahoše,“ uvedla uživatelka Klára.  „Já taky, dva Drahoše, jednoho Miloše. Paní se omlouvala, když jsem jí jednoho Drahoše vracela,“ uvedla další z diskutujících.

„Jsem výtvarnice s vážným zrakovým postižením. Před chvílí jsem šla volit. S vypětím čtu jméno Zeman, které automaticky vyřazuji a dávám do obálky druhý lístek. V uších mi zaznělo varování mého přítele: ′Představ si, co teď píše Bára Poláková. Dostala dva Zemany!′ Nedalo mi to a překontrolovala jsem druhý lístek, na kterém stálo Zeman,“ stalo se údajně ve Znojmě. Našli se však i tací, kteří nad pravdivostí zprávy pochybují a označují ji za hoax.

Vnitro: Stalo se to, ale někdy si to lidé vymýšlejí

Na vážno se však do debaty zapojil i poslanec Vít Rakušan (STAN). „Báro, dobrý večer, to je skutečně na podání stížnosti, minimálně u předsedy dané okrskové komise. Nebo alespoň seřvat toho chlapíka, co Vám to vydával,“ radil místopředseda Starostů zpěvačce a zavázal se zjistit, zda v Kolíně byly nějaké podobné „úlety“.

Že se však něco takového skutečně stalo, potvrdilo i ministerstvo vnitra. „Je to v podstatě detail, kdy volební komise měla slepené lístky a nevšimla si toho a dala voliči dva lístky jednoho kandidáta,“ uvedl náměstek ministra Petr Mlsna. „Máme ale zaznamenané i případy, kdy si lidé zcela zjevně vymysleli, že dostali dva lístky jednoho kandidáta a nebyla to pravda,“ dodal.

„Úlet“ v Českých Budějovicích: Rozdávali lístky Pavla Fischera

To na jihu Čech - v Českých Budějovicích - řešili jiný problém s volebními lístky. V jednom z okrsků se totiž objevily ve volební místnosti lístky s kandidátem Pavlem Fischerem. Jak se to mohlo stát? Fischer byl náhradníkem v případě, že by Miloš Zeman nebo Jiří Drahoš před druhým kolem odstoupili.

S lístkem pro Fischera před novináře předstoupila řádová sestra Serafina Bartůšková, která na nesrovnalost upozornila. „Přišla jsme k volbám asi ve 14:15. Divila jsem se, proč mám tři lístky i se jménem Pavla Fischera. Vrátila jsem se ke komisi a tam mi řekli, že je mezi kandidáty i náhradník, že mám vybrat jeden lístek a vložit jej do urny,“ uvedla sestra z kongregace Sester Nejsvětější Svátosti.

Problém potvrdila i předsedkyně volební komise 22. okrsku Jana Šejharová. „Přišly nám tři lístky. Nám to bylo divné, ale vystavili jsme všechny tři,“ uvedla. Českobudějovický senátor Jiří Šesták (hnutí Občané pro Budějovice), jehož Bartůšková na pochybení upozornila, nevylučuje, že pochybení může být vinou magistrátu, který členy komise školí.

Podle primátora Českých Budějovic Jiřího Svobody (ANO) však šlo o lidské pochybení, které se může stát. „Hned jak jsme se to dozvěděli, kontrolovali jsme i další volební místnosti a všude bylo vše v pořádku,“ uvedl Svoboda.

Vnitro: Průběh voleb to neohrozilo

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny pochybení neohrozilo průběh voleb. Situace podle něho trvala zhruba 17 minut, pak byly lístky odstraněny. „Považuji to za nafouklou bublinu,“ uvedl.

Klára Pěknicová z tiskového odboru ministerstva vnitra doplnila, že českobudějovický magistrát a jihočeský krajský úřad po kontrolách předají ministerstvu zprávu, jak kontroly dopadly. „Ministerstvo vnitra v tuto chvíli nemá žádné informace, že by byl jakýmkoliv způsobem ohrožen průběh voleb,“ dodala Pěknicová.

Řádová sestra ukázala v Českých Budějovicích lístek Pavla Fischera, který omylem nabídli voličům při 2. kole prezidentské volby Řádová sestra ukázala v Českých Budějovicích lístek Pavla Fischera, který omylem nabídli voličům při 2. kole prezidentské volby | ČTK

Brno: Opilý komisař byl od voleb vykázán

Zmatky ve volebních místnostech však pokračovaly i jinde. A byla z toho ostuda jako Brno! Právě v brněnské rezidenční čtvrti Stránice se během prezidentské volby tajně na toaletách opil jeden z členů volební komise.

„Násosku“ viděli jeho kolegové, jak často opouští místnost, tajně popíjí z láhve alkohol a vrací se stále v méně a méně reprezentativním stavu. „Protože o mužově opilosti nebylo pochyb, předsedkyně komise ověřila jeho stav alkoholtestrem a pak jej hned vykázala z místnosti a vyloučila z voleb,“ řekl strážník Jakub Ghanem.

Karviná: Problém se vzorovými lístky

Na nerovné podmínky prvního dne druhého kola prezidentských voleb si stěžoval i Jan Fürst (57) z Karviné. Podle něj volební komise pochybila a tlačila k vítězství Miloše Zemana. „Jaké bylo mé překvapení, když jsem viděl, že jako vzor volebního lístku těsně před vstupem za plentu na nástěnkách visí volební lístek se jménem Miloš Zeman,“ udával karvinský kaplan.

Jméno kandidáta Jiřího Drahoše se prý naopak nikde neobjevovalo. Zapisovatelka volební komice v karvinské základní škole řekla, že na nástěnce visely vzorové lístky obou kandidátů. „Stalo se to, že lístky byly svázané šňůrkou. Když jsme je věšeli, prostě sjely dohromady. Ale nebyl to záměr, že bychom chtěli dát jenom jednoho kandidáta,“ vysvětlila Daniela Gavlasová. Když se tahle drobnost odstranila, volilo se v Karviné dál.

Video  Selekce novinářů při Zemanově volbě: „To není můj problém,“ odbyl média prezident  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Video  „Snad tam manželka hodila správný lístek.“ Jiří Drahoš odvolil v pražských Lysolajích.  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
wilddog ( 27. ledna 2018 21:17 )

primitivové a provokatéři z obou stran už držte huby..

priserka ( 27. ledna 2018 13:49 )

Ať vyhraje kterýkoliv kandidát, vždy ti, kterého oblíbenec nevyhrál budou zpochybňovat regulérnost voleb. Tak to bylo, je a bude. Máme plnou hubu demokracie, ale jen pokud se děje vše, jak my chceme. Je to hnus

priserka ( 27. ledna 2018 13:45 )

Hysterie vládne jak u příznivců Zemana, tak u příznivců Drahoše. Na obou stranách, podle příspěvku hlupáci ve stejném poměru.

Inka ( 27. ledna 2018 13:29 )

Paní Báro Poláková. Prosím, držte se motta: bav se s volem o sobotě, když ho v pátek zabijí.. Jak sama víte, nejvíce kope a křičí ten, kdo má strach ! Nenechte se vykolejit... rozumný přemýšlí, debil a hulvát uráží.

Inka ( 27. ledna 2018 13:22 )

...o neregulérnosti voleb přemýšlím delší dobu ! Nevěřím, že člověk bez psychické a fyzické schránky si dovolí kandidovat !!! Kdo a co za tím stojí se doufám, dozvíme ! A kolikrát Zeman 2 v 1 obdrželi lidi hodně staří, v pečovatelských domech, nemocní... všichni ti, kteří z nějakého důvodu museli důvěřovat personálu, nebo okolí.. ?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa