Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš u volby Zemana nechce média. Odmítl prozradit, kdy půjde k urně

Autor: ČTK, bru - 
26. ledna 2018
21:52

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebude předem oznamovat, kdy se zúčastní druhého kola prezidentských voleb. Hlas chce odevzdat bez účasti médií. V Budapešti, kde se Babiš účastní summitu zemí visegrádské skupiny, to dnes řekla mluvčí vlády Barbora Peterová. Babiš ve volbách hlasuje ve středočeských Průhonicích.

Babiš před prvním kolem volby uvedl, že bude podporovat současného prezidenta Miloše Zemana, kterého považuje za silnou osobnost. Označil to za svůj vlastní názor. Po prvním kole, ze kterého Zeman postoupil spolu s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem, Babiš prezidentovi poradil zbavit se kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého a doporučil mu, aby jasně deklaroval, že nechce orientaci země na Východ. Počátkem tohoto týdne pak ANO vyzvalo své členy, voliče a sympatizanty, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali hlas Zemanovi.

Babiš ve středu předal Zemanovi demisi své menšinové vlády, která ve Sněmovně nedostala důvěru. Prezident demisi přijal a vzápětí Babiše pověřil jednáním o sestavení nového kabinetu. Zeman také řekl, že pokud nebude zvolen opět prezidentem, nebude po Babišovi chtít doložit podporu většiny poslanců a jmenuje ho v únoru premiérem. Před tím prezident uváděl, že pro druhé jmenování premiérem bude chtít od Babiše potvrzenou podporu sněmovní většiny.

Z předsedů ostatních sněmovních stran už dnes ve druhém kole prezidentských voleb hlasovali všichni s výjimkou úřadujícího předsedy ČSSD Milana Chovance, který hlas odevzdá pozdě večer v Plzni. Už dřív avizoval, že volit bude Zemana. Současného prezidenta podle svých slov volili také předsedové komunistů Vojtěch Filip a SPD Tomio Okamura. Drahošovi vhodili svůj hlas šéfové ODS Petr Fiala, Pirátů Ivan Bartoš, lidovců Pavel Bělobrádek, TOP 09 Jiří Pospíšil a hnutí STAN Petr Gazdík.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
blamal ( 27. ledna 2018 08:52 )

To je opravdu desny, jak je obrovska cast Cechu hloupa.Krade u Vas, krade vsude, a jen my mu nahazeme ve volbach tolik hlasu, ze z nej senilni opilec jeste nakonec udela premiera! Celosvetova ostuda,fakt.

blamal ( 27. ledna 2018 08:22 )

Za prve jde o Nupharo park, chytroline, a za druhe poctive lidi skutecne zajima, zda agent Bures, ktery ma poucovani plnou krivou pusu, krade. To, ze lze, je uz dlouho jasne. A ohanet se tim, ze tenhle hajzl ukrad jen padesat milionu, zatimco jinde jde o vetsi ranec, jen ukazuje, co jsi za primitiva, koblihovy stváči.

hrdadaxo ( 27. ledna 2018 05:34 )

nielen Čapí hnízdo - treba poslať OLAF aj na Slovensko, čo tu rozkradol !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa