Gang řídil Peter Š. starší (47). Podle žalobce Michala Króla si udělal poskoka i z vlastního syna (26), vedl též dalšího kriminálníka Jaroslava S. (41). Automobil měli napěchovaný zbraněmi: plynovou pistolí, nožem, obuškem, pepřovým sprejem.

Vezli rukavice a kukly na zakrytí tváří, měli lepicí pásky na znehybnění obětí. „Otec řídil a rozděloval úkoly synovi i dalšímu muži,“ řekl žalobce Michal Król.

Lupiči si vyhlédli jako první společnost vyrábějící podlahy v Ostravě-Kunčicích. „Policie, lehněte si na zem!“ vyděsili nicnetušící účetní, kterou povalili k zemi a spoutali. „Vydej nám klíče od trezoru, pokud chceš přežít,“ křičeli.

Dokonce i vystřelili. Tučného zisku se však nedočkali. Vyrušil je totiž brigádník, kterého také spoutali a utekli k autu s lupem pouhých 11 tisíc. Následně obcházeli okolo rampy velkoprodejny v Ostravě-Porubě.

Tam si tipovali pohyb pracovníka bezpečnostní agentury, kterému chtěli uloupit tržbu. Jelikož nebyl sám, neuspěli. Podobně to dopadlo s bankou v Ostravě-Přívoze, kde se chtěli zmocnit veškeré hotovosti. Povedenou trojici zatkla policie u Fulneku, kde se hodlala zmocnit tržeb rozvozce pivovaru.

Mluvil jen šéf

Poskokové u soudu spíše mlčeli. „Žádnou loupež jsem nespáchal, ani žádné přepadení,“ nepřiznal se již patnáctkrát odsouzený Jaroslav. „Doufám ve zproštění. Nebo v nejnižší možný trest,“ přál si syn údajného organizátora loupeží.

Sdílnější byl jen Peter starší. „Nevěděl jsem, že se nějaká loupež připravuje. Měla to být fingovačka, firmě chyběly v pokladně peníze,“ přišel s vlastní verzí přepadení pokladní. Banku ani velkoobchod podle něj vyloupit nechtěli.

„Jarek říkal, že by tu tržbu z obchodu švihnul, ale upustili jsme od toho. Banku jsem taky nikdy dělat žádnou nechtěl,“ dušoval se.

Přiznal jen loupež na rozvozci piva. „Ale to by loupež nebyla, jen krádež. Pistoli jsme měli proto, kdyby nás pronásledovali,“ řekl soudu. Hlavní líčení pokračuje na začátku února.