Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rekonstrukce Libeňského mostu: Jak se přes něj dostat rychle, s úsměvem a stylově

26. ledna 2018 | 14:00

Klíčový "Libeňák" jak pražané svůj most mezi Palmovkou a Holešovicemi přezdívají, se po pádu trójské lávky náhle ze dne na den uzavřel. Jeho opravy prý potrvají několik let. Jak se tedy přes něj dostat, aniž byste museli několikrát přestupovat? Možností je hned několik.

Libeňský most bude zanedlouho trendy bulvárem Prahy. V momentě, kdy přes něj přestaly jezdit tramvaje i auta, pražané nezaváhali. Přestože městská hromadná doprava umožňuje dostat se z Holešovic na Palmovku a naopak s objezdem přes Hlávkův most, Libeňský most se neuzavřel pro pěší, takže není problém tento kilometrový most přejít po vlastních.

Přes Libeňský most pěšky

I když vás možná procházka přes řeku v teplotách kolem bodu mrazu neláká, Libeňský most není tak dlouhý, jak vypadá. Jeho délka je něco málo přes 1100 metrů, takže volným tempem vám cesta přes něj nebude trvat déle, než dvacet minut. Pro tento způsob přepravy se rozhoduje poměrně hodně pražanů, takže se vybavte čepicí, proti větru, který je na mostě přeci jen cítit a udělejte něco málo pro své zdraví. Malá procházka vám jen prospěje.

Přes Libeňský most na kole

I když jste kolo na zimu uložili ke spánku, nebo žádné nevlastníte, můžete na Libeňském mostě šlápnout do pedálů. Hned po uzavírce totiž bleskově zareagovala firma Rekola a už po víkendu umístila na Palmovku a Maniny stojany s jejich růžovými koly. Ta si můžete pomocí aplikace vypůjčit, projet se s nimi po mostě a na druhé straně je zase vrátit. Pokud to zvládnete za 15 minut, tak nezaplatíte ani korunu. A vzhledem k tomu, že cesta přes most na kole trvá minut zhruba sedm, máte bezplatnou formu dopravy zajištěnou.

Takto to na uzavřeném Libeňském mostě vypadalo v neděli 21. ledna 2018
Autor: Jan Hromádko photography - http://janhromadko.com/

Jak dlouho bude trvat oprava Libeňského mostu? A na čem záleží? Dočtete se ZDE >>>

Bikesharingový projekt Rekola se do ulic Prahy, Brna a dalších českých měst vrátí po zimní pauze až 21. března. Do té doby tak můžete růžová kola využívat jen výjimečně k dopravě přes Libeňský most.

Přes Vltavu přívozem

Od čtvrtka 25. ledna se můžete mezi Karlínem a Holešovicemi svést také po řece - přívozem. Ten vyjel o tři měsíce dřív, než bylo plánováno, a to právě kvůli uzavírce Libeňského mostu. Cesta na druhý břeh Vltavy trvá necelých 5 minut a potřebujete k ní jen Lítačku, nebo lístek, který si označíte přímo na loďce. Interval přívozu je 30 minut, ve špičce pracovních dnů jezdí po 15 minutách a najednou přepraví zhruba 15 pasažérů.

Jak se stavěl Libeňský most a proč potřebuje rekonstrukci si prohlédněte ZDE >>>

Minibusy na Libeňském mostě

Podle jednání dopravního výboru městského zastupitelstva, které se uskutečnilo v úterý 23. ledna, je také možné, že se na Libeňský most brzy vrátí náhradní hromadná doprava. Zajišťovat by ji měly minibusy, které váží méně než pět tun. Toto rozhodnutí je ale zatím jen v jednání a bude se o něm dále diskutovat.

Objízdné trasy

Pokud se vám v zimě nechce přes most ani pěšky, ani na kole, nedá se nic dělat a budete muset využít jednu z objízdných tras. Linky 1 a 25 jsou odkloněny přes Karlín, linky číslo 6 a 14 jezdí dolními Holešovicemi a navazují na ně další objízdné trasy na Špejchar. Linka číslo 14 je ukončena na Výstavišti, sdělil Blesk.cz Jiří Vodrážka, vedoucí odboru organizace provozu pražského dopravního podniku.

Libeňský most v noci uzavřou, podívejte se, kudy povede MHD.
Autor: Hlavní město Praha

Objížďku musejí využít i řidiči automobilů. „Automobilová doprava bude vedena objízdnými trasami po mostě Barikádníků, dále pak Povltavskou ulicí. Řidiči také budou moci projet na Prahu 8 Rohanským nábřežím a poté dále přes Hlávkův most,“ řekla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Podrobný popis, jak se přes Libeňský most dostat autem, naleznete ZDE >>>

Libeňský most nechala Praha až do odvolání uzavřít pro autobusy a tramvaje 19. ledna v jednu hodinu v noci. Důvodem je jeho havarijní stav. Otevřen bude nejdříve za tři týdny, s tím ale zástupci města nepočítají.

Autor: brig