Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman má paneláky, Drahoš domky: V Brně se čeká souboj čtvrtí

Autor: jn - 
26. ledna 2018
13:55

Centrum moravské metropole mělo v prvním kole prezidentské volby jasno. Jiří Drahoš v Brně posbíral 32,48 % hlasů, Miloš Zeman našel přízeň jen u 26,11 % štatlařů – jak se lidem z centra přezdívá. Právě střed města volí vždy jinak než ostatní čtvrti a svým politickým chováním je záhadou pro všechny politické strany.

Jen o pár stovek metrů vedle za hranicemi centrální části Brna, na kopci ve Starém Lískovci, ale visí pomyslná cedule: „Tady je Zemanovo!“ Zdejší skóre? Zeman–Drahoš 41:24.

Brněnská bašta současné hlavy státu je jednoznačně ve dvanáctitisícové sídlištní čtvrti, jen co by kamenem dohodil od centra. „Lískovec volí v celostátních volbách levicově, tradičně socialisty. V komunálkách naopak pravicově,“ všiml si zdejší starosta Vladan Krásný (ODS).

„Proč tomu tak je, těžko říci. Vliv má i minulost. Žije zde hodně lidí v panelácích, které patřívaly armádě,“ dodal. K nim se druží hlavně řadoví zaměstnanci a přistěhovalci.

V prvním kole prezidentské volby v moravské metropoli získal Miloš Zeman 31,02 % procenta hlasů, zatímco zisk Jiřího Drahoše byl 29,77 %. Vyzyvatel získal 11 čtvrtí, prezident 19. Pro Drahoše hlasovali domkáři, pro Zemana sídliště.

Střed Brna volí vždy jinak

Centrum Brna je názorově i věkově nesourodé. „Bydlí zde 65 000 lidí, dalších 15 000 je na úřední adrese,“ řekl Blesku starosta Brna-střed Martin Landa (Žít Brno). „Nad náladami zdejších voličů si lámou hlavu všechny politické strany,“ dodal.

Typický obyvatel Brna-střed, čtvrti počtem obyvatel srovnatelnou s Pardubicemi nebo Zlínem, totiž neexistuje. Více než jinde zde ale žijí starousedlíci a důchodci, doplnění studenty. Tento mix vždy zásadně volí jinak než zbytek Brna.

Video  Drahoš v Blesku přiostřil: „Zeman je politik mafiánských struktur. Není schopen vést stát.“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Druhé kolo prezidentských voleb 2018 – důležité informace přehledně zde >>>

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Jaromr Nov ( 27. ledna 2018 09:55 )

Dobrý den, pan Drahoš = nestabilita - zlo - figurka, která bude dělat co se ji řekne určitě to není člověk na prezidentský post!

agfor ( 26. ledna 2018 16:00 )

Jeden má paneláky a druhý domky. Už neříkají, že na oboje mají jenom cikáni se svými přemrštěnými dávkami. Pracující si na to z almužny neuškudlí.

luder ( 26. ledna 2018 14:42 )

Advent v Paříži! https://www.youtube.com/watch?v=8cseG_Bc9Go

Antonin Blaha ( 26. ledna 2018 14:35 )

 Stacila posledni minuta vcerejsiho duelu a clovek ktery zna slovo slusnost a empatie si musel udelat nazor i kdyby nechtel.Radci bych volil delfina jak Drahose

luder ( 26. ledna 2018 14:12 )

Jiří Drahoš Je nebezpečný akademický intrikářský úředník. Lidé z akademické půdy, tehdy z výzkumných ústavů a podobných institucí, říkali, jaký je Drahoš nebezpečný a zlý intrikán. Hovořili o jeho vydírání s odbornými pracemi, o jeho spolupráci s StB a tak by se dalo pokračovat. Když byli vyzváni, aby se s tím svěřili veřejnosti, mlčí, bojí se důsledků. Myslíte, že by si o tom lidé dovolili mluvit, kdyby to nebyla pravda? Ti lidé se živí prací v akademickém prostředí a Drahošova klika by se jim pomstila. Drahoš představuje prostě eurohujerského mafiána, schopného všeho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa