„Radnice vychází z urbanistické studie. Ta počítá se stavbou 18 domů, ve kterých by mělo být 400 bytů,“ řekl primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD) a dodal: „V tuto chvíli ladíme definici záměru. Už se nám ale hlásí zájemci. Jsou i tací, kteří by plochu vzali celou. Řešíme i případná omezení pro investora, jako je maximální výška budov či minimální počty parkovacích míst.“

Dukelské kasárny mají rozlohu zhruba 11 hektarů. Ve spodní části stojí historické budovy, které chátrají, a zatím není jasné, jak by mohly být využity. Možná je i jejich demolice. V horní části sídlí několik firem s lehkou výrobou. Například výrobce kol. Magistrát nyní řeší případný prodej střední části o rozloze přesahující šest hektarů, na nichž stojí jen dřevěné garáže nebo nepotřebné domy.

Město počítá s demolicí těchto objektů. Připravuje také stavbu páteřního rozvodu vodovodu a kanalizace. Pozemky tak chce připravit, aby pro případné investory byly atraktivnější.

Současná varianta řešení není první. V minulosti město pro střední část kasáren například počítalo s kombinací bydlení a lehké výroby. Nyní se chce soustředit hlavně na bytové domy. Studie, která město stála 300 tisíc korun, počítá se stavbou 18 domů. V nich by mělo být nejméně 375 bytů o výměře 50 až 150 metrů čtverečních. Záměr prodeje bude ještě posuzovat zastupitelstvo.

Od Rudolfa k Dukle

Dělostřelecká kasárna byla postavena v Opavě v roce 1889. Nejprve se jmenovala Rudolfova, později Masarykova. Po skončení druhé světové války byla přejmenována na Dukelská. Na stavbě historických budov se podílel městský stavební inženýr, malíř, zakladatel a ředitel Městského muzea v Opavě Moritz Hartel. V době komunistického režimu do areálu ročně narukovalo až 1000 vojáků. Armáda objekty opustila v roce 2007.

VIDEO: Unikátní video ukazuje, jak se stavěl ve 14. století Karlův most.