Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Radim prodal auto, dál ale platí pokuty. „Smůla,“ vzkazují úřady

Autor: David Budai - 
26. ledna 2018
05:30

Kvůli drobnému opomenutí při prodeji auta řeší pan Radim ze Slavkova u Brna problémy, které si do té doby nedokázal představit. I po několika měsících od prodeje mu totiž na jeho jméno stále chodí pokuty, protože auto není přepsané na nového majitele. A úřady mu shodně vzkazují: máte smůlu, auto bez nového majitele přepsat nemůžete. Jenže ten je nedohledatelný. Přestože nejde o jediný případ, ministerstvo dopravy vzkazuje, že chyba není v zákonech, ale v lidech.

Pan Radim Sedláček ze Slavkova u Brna prodal loni v září přes inzerát své auto. Součástí kupní smlouvy bylo ujednání, že nový majitel přepíše auto na sebe, takže mu pan Sedláček předal technické průkazy i plnou moc a předpokládal, že k přepisu dojde. Jde o praxi, kterou využívá řada lidí. Jenže k přepisu nedošlo a stále mu tak chodí nové pokuty. Úřady si totiž myslí, že auto je jeho.

„Přišla mi pokuta za rychlost. A když jsem zjišťoval, o co jde, ukázalo se, že to bylo po prodeji vozidla,“ řekl Sedláček pro Blesk Zprávy. Dodal, že úředníky na úřadě, kde měl pokutu řešit, uskutečněný prodej  auta vůbec nezajímal, i když doložil kupní smlouvu. „Důležité je jen to, že u registrační značky bylo stále mé jméno a pokutu chtěli po mně,“ dodal.

Nový majitel nelze dohledat

Když se pokoušel situaci vyřešit a chtěl auto přepsat na skutečného majitele, měl smůlu. Musel by totiž doložit protokol z evidenční prohlídky, který není starší 30 dnů. Jenže ten bohužel získat nemůže, protože telefon nového majitele je nefunkční a jeho bydliště je hlášeno na obecním úřadě. Takže ho prakticky nemohou dohledat ani úřady. „Každá nová pokuta tedy půjde za mnou a já vždycky budu muset dokládat, že nejsem majitel. A také budu muset čekat na správní řízení, jestli uzná, že tu pokutu platit nemusím. Není žádná jiná možnost, jak to bez druhého člověk přepsat,“ zoufá si pan Sedláček.

Nejde zdaleka o ojedinělý případ. Například ombudsmanka Anna Šabatová se s nimi setkává opakovaně už několik let. Upozorňuje na to, že proti tomu, jak je nastaven zákon, není možné nic dělat. A volá po zrušení podmínky 30 dnů starého protokolu z evidenční prohlídky.

„Pokud už od prohlídky uplynula delší doba, je prodávající ve složité situaci a jedinou nadějí je žaloba na určení vlastnictví. Až do rozhodnutí soudu je ale formálně vlastníkem a za vozidlo odpovídá,“ upozornila mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Potíž je v tom, že taková žaloba se může táhnout i několik let.

Ministerstvo: Je to vaše chyba

Ministerstvo dopravy, které by mohlo změnu navrhnout, je nicméně v tomto ohledu nekompromisní. „Každý má vlastní odpovědnost. Pokud někomu dávám plnou moc a on mě podvede, není férové to svalovat na stát nebo špatné zákony,“ uvedl mluvčí Tomáš Neřold s tím, že resort opakovaně informoval o tom, že je vhodné provádět přepis auta společně s novým majitelem.

„Platnost evidenční kontroly už jsme nedávno prodloužili ze 14 dnů na 30,“ dodal s tím, že řidiči mají také situaci zjednodušenou tím, že mohou provést registraci vozidla na kterémkoliv úřadu v republice.

„Úřad nemůže na někoho jen tak přepsat vozidlo, aniž by věděl, že existuje, a měl jeho evidenci. To bychom se dostali do situace, kdy by stát vůbec neměl přehled o vozidlech pohybujících se po našich silnicích, což by velmi nahrávalo kriminalitě a nezákonným manipulacím s vozidly,“ odpověděl mluvčí Neřold na otázku, proč není možné výjimečně provést přepis zpětně bez aktuální evidenční prohlídky.

Platby do fondu za neprodané auto

Kromě pokut při nepřepsání auta od letošního roku hrozí i další riziko. „Od ledna 2018 bude Česká kancelář pojistitelů po těchto lidech požadovat příspěvky do Garančního fondu, protože podle registru vozidel provozují vozidlo, aniž by zaplatili povinné ručení,“ upozorňuje Iva Hrazdílková z kanceláře ombudsmanky. Úhradovou povinnost nepojištěných motoristů schválili zákonodárci minulý rok.

Tento příspěvek byl přitom v roce 2015 zrušen, protože byl v řadě případů vymáhán i od lidí, kteří neměli auto nebo dokonce ani řidičský průkaz.

BURAN23 ( 31. května 2018 18:02 )

Velka Britanie, obrovska zeme kde populace ne-jednoho mesta je vetsi nez celeho ceska. Kdyz koupite auto tak s prodavajicim vyplnite stranku "noveho majitele" s vasemi udaji, pote odtrhne cast technycaku ktery si nechate vy a tu druhou cast predchozy majitel odesle v jeho zajmu na registr vozidel, do mesice vam na vasi adresu prijde plne platny technycak ve vasem jmenu. Vse ostatni je uz v pocitaci, to znamena pokud nemate silnicni dan zaplacenou a auto neni odhlasene tak vam prijde pokuta, pokud projede kolem policejniho auta bez pojistky tak vas ihned zastavi a v nehorsim vam zabavi auto na miste. Jednoduche, a bez starostne. Jo a pokud predchozi majitel ten stary neodesle, tak jen poslete cislo ktere se nachazi na tom odtrzenem kousku s vypllnenym formularem na register, a trada do mesice mate novej technicak. Jednoduche a bez starosti.

flora ( 26. ledna 2018 14:39 )

Radim bude asi moula. Nebo neumí číst. Přepis auta si každý majitel, který auto prodává ,musí ohlídat sám !! Já šla s kupcem přímo na DI. Hotovo za 15 minut.

Prema M ( 26. ledna 2018 13:24 )

 Milý idiotský state. Tohle je největší paskvil, který kdo vymyslel. Taky se nám to stalo, vůz jsme prodali bourány na náhradní díly. Nový majitel bydlící na úřadě telefon němý. Nový majitel vůz spravil a následně dál prodal dalšímu majiteli. Běž přepisu. Pokuty na nás. Máme jedine štěstí že s vozem někdo nespáchal trestný čin. Protože další paskvil je že odpovidate za vůz který neridite. Evidenční kontrola jen byznys pro STK. Absurdistan.

z57a ( 26. ledna 2018 09:58 )

Ministerstvo dopravy si usnadlilo naším, komplikovaným způsobem převodu život. Za každé situace má viníka přestupku (třeba i jen z titulu vlastnicví vozidla, či spíše registrace). Není třeba vymýšlet nic převratného. Postup třeba v sousedním Německu je jednoznačný a podobná situace nemůže nastat. Takový je rozdíl mezi civilizací a banánovou republikou. Ale jak praví Štěpánek v Básnících "Dej blbci funkci a vymyslí lejstro".

istyl ( 26. ledna 2018 09:09 )

Reseni je asi jinde...kazdy jedinec by mel na svou osobu sve vlasni cislo, pri prodeji by sve cislo sundal..a bylo by na kupci, aby si na vozidlo dal cislo svoje...pokud by mel vozidel nekdo vic mel by by cislo rozlisene A,B, C, ci cislem podle poctu svych vozidel..jedna znacka na cely zivot, jedna jedina...

Zobrazit celou diskusi