Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Osm „bolestí“ Zemana a 8x nevím, nekomentuji: Podporovatelka Coolidge tápala

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
25. ledna 2018
15:30

Pracovala jako zvláštní asistentka několika amerických prezidentů přímo v Bílém domě. Teď Eliška Hašková Coolidge učí etiketu, politiku sleduje zpovzdálí a nevynechává ani tu českou. V prezidentských volbách opět podporuje Miloše Zemana, ale nemluví o něm jen pochvalně. Na nepříjemné otázky v rozhovoru pro Blesk Zprávy odpovídala nejčastěji „nevím, nebo nebudu komentovat“. Zeman je podle ní konzistentní v názorech, ale měl by si nechat  ušít nový oblek a mít lepší boty.

Naposledy se Eliška Hašková Coolidge viděla s Milošem Zemanem osobně vloni 28. října, když jí prezident předával Medaili Za zásluhy I. stupně. Celkově prý před sebou viděla v podstatě zdravého člověka, který má i nadále dost sil na to, aby dokázal vést Českou republiku jako prezident.

„Určitě má problém stát na nohou delší dobu, ale kdo dokáže pronést hodinový projev bez použití papíru, je člověk, kterému mozek dost dobře funguje. Neviděla jsem nic, že ho to zpomalilo,“ zavzpomínala Hašková na Zemanovo zdraví při příležitosti říjnových oslav vzniku samostatného státu na Pražském hradě.

Sama prý navíc důvěřuje lékařskému týmu, který se o prezidenta stará. A to i přesto, že pár dní po té, co lékaři oznámili, že Zeman nemá žádné větší zdravotní neduhy, musel na menší zákrok do nemocnice Na Homolce. „V sedmdesáti a něco letech mnoho lidí něco bolí a něco vadí, ale nevidím žádný důvod, proč nevzít v tomto případě slovo pana doktora, kterého jsem čirou náhodou potkala na nějaké akci a myslím, že je to velice slušný člověk, který by určitě nelhal o zdraví pana prezidenta,“ věří Hašková Zemanovým lékařům.

Mynář? Nejedlý? Nevím a nebudu komentovat

Během diskuse nechtěla ale Hašková komentovat celkem čtyři okruhy. Čtyřikrát pak odpověděla, že o něčem neví. Šlo například blízké spolupracovníky Miloše Zemana, tedy například kontroverzního poradce Martina Nejedlého, který má jako externista přímo na Hradě také kancelář, nebo hradního kancléře bez prověrky Vratislava Mynáře. I když v Bílém domě podle Haškové musejí mít všichni spolupracovníci prezidenta bezpečnostní prověření, u nás jí to nevadí.

„Je to o zvyklosti a zákonech ČR. Já se v tom nevyznám a nemohu to ani komentovat,“ odvětila Hašková. Neodpověděla ani na otázku, zda by měl Zeman v případě svého znovuzvolení vyslyšet také slova premiéra Andreje Babiše (ANO). A obou spolupracovníků se zbavit.

„Nebudu hodnotit lidi, já jsem tu od toho, abych vám řekla, že Miloš Zeman je dobrý kandidát na prezidenta na příštích pět let,“ zmínila Hašková. 

Video  Jsem stále plný sil, řekl Zeman. A přijal výzvu od Drahoše  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zemanovy špatné boty a nepadnoucí oblek

Bývalá zvláštní asistentka amerických prezidentů podporovala Zemana i při volbách před pěti lety. Je to prý člověk, který se především dokáže identifikovat s národem. I přesto na něm Hašková našla řadu „drobných“ chyb.

„Žádný člověk není dokonalý a hledat dokonalost v kandidátovi na prezidenta není to, co bychom hledat měli,“ zmínila odbornice v rozhovoru pro Blesk Zprávy a připustila, že prezident pokulhává také v etiketě.

„To, že řekne nějaký bonmot, nebo pustí z úst něco, co se nehodí pro pana prezidenta, to je až na druhém místě. To nejsou priority,“ uvedla Hašková. Podle ní by měl mít prezident také lépe padnoucí boty a obleky. Miloš Zeman nosí kvůli neuropatii speciální zdravotní obuv. Na prezidentovi kritizovala i kalhoty. „Nebyly dobře střižené, byly moc úzké,“ prohlásila o těch, které měl Zeman v první prezidentské diskusi v TV Prima.

Drsné plakáty Zemanovy kampaně

Ve finále kampaně se objevují plakáty a inzeráty s nápisem „STOP migrantům a Drahošovi. Tato země je naše.“ Což se příliš nelíbí ani Haškové. Zemanův tým měl podle ní zvolit umírněnější cestu jak vysvětlovat téma migrace.

„Ty plakáty jsou trochu drsný. Na mě tak alespoň působily. Myslím, že je způsob, jak toto komunikovat s lidmi, aniž by vyhrotily společnost. Je na nás, abychom přivítali, koho chceme přivítat,“ zkritizovala kampaň Zemanova okolí.

Video  Eliška Hašková Coolidge - rozhovor o Zemanovi  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Financování kampaně? To není třeba vysvětlit

Když Miloš Zeman v březnu 2017 oznámil svou opětovnou kandidaturu, zařekl se, že nebude dělat žádnou předvolební kampaň. To ovšem jeho okolí nedodrželo. Česká republika byla i před prvním kolem volby oblepená billboardy s heslem Zeman znovu, lidem chodili do schránek propagační letáky a dopisy.

Na transparentním účtu Zemanovy kampaně je například položka necelých osm milionů, kterou zaplatil spolek Přátelé Miloše Zemana za velkoplošnou venkovní kampaň. Kde na to ale spolek vzal peníze, nedokázal vysvětlit ani senátor a předseda Strany práv občanů a Zemanův přítel Jan Veleba.

Podle Haškové to vysvětlovat není třeba. „Toto je věc, která se dostala do americké politiky a je špatná,“ uvedla. Dál o pochybnostech financování kampaně ale Hašková odmítla mluvit a odkazovala nás s dotazy na financování také do týmu Jiřího Drahoše.

„Jak můžete říct, že je tu pochybnost? Neodsuzujte Miloše Zemana, než jste dostali informace od druhého kandidáta,“ kontrovala Haškové, které nebyly otázky na Zemanovu kampaň příjemné.

„Zeman je jasný a čitelný“

Pro Haškovou je důležitá stálost v názorech prezidenta. Miloš Zeman je podle ní jasně čitelný a mluví stále stejně. „Konzistence názorová je potřeba. To, že je čitelný, dává najevo, že se nedá nalákat nějakou marketingovou skupinkou, nebo jinou elitou, aby jednal podle její představy,“ zmínila. A zároveň odmítla kritiku Zemana za časté změny názorů v posledních měsících. 

Zeman dělal kampaň, i když hlásil, že ji dělat nebude. Účast ohlásil původně jen ve dvou debatách, šel nakonec do čtyř televizních přenosů. Avizoval, že po Andreji Babišovi bude chtít před druhým jmenováním 101 podpisů poslanců, ale teď od toho začíná opět ustupovat. Hašková ale nic z toho nepovažuje za důležité změny názorů.

„Nevidím, že by měnil podstatné názory o tom jak řídit stát a kam by měl stát směřovat. To jsou drobné věci, jestli budou dvě nebo tři debaty…“ hájí Hašková dosavadního prezidenta.

Blesk Zprávy nabídly před prezidentskými volbami prostor podporovatelům obou kandidátů. Z táboru podporovatelů Zemana toho ale využila jen Eliška Hašková Coolidge.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
karmina ( 26. ledna 2018 05:38 )

Prezident nemůže a ani nebude rozhodovat o tom, jestli přijmeme nebo nepřijmeme uprchlíky. Jelita jste tu všichni.

11karel11 ( 25. ledna 2018 23:07 )

Drahoš v poslední větě v duelu na čt1 se velmi mýlil. Cituji :" Miloš Zeman nám nemá, co nabídnout." Drahoši nemáte pravdu a byla to podpásovka, kterou denně jste aplikoval na Miloše Zemana. Tak se nechová slušný člověk. - Prezident Miloš Zeman nám nabízí a dává více než dost. Dává nám jistotu a záruky, na rozdíl od vás, že nedovolí přijetí migrantů do naší země. A to je nějvětší dar , co v této době můžeme dostat. Budu volit našeho nejlepšího prezidenta Miloše Zemana. Vás Drahoši nechci a nikdy vás nebudu považovat za slušného člověka

zarazenyprd ( 25. ledna 2018 23:05 )

Vsadil jsem pár tisíc na vítězství Zemana, sice dnes vypadal jako chcípající pes, ale v pondělí si stejně jdu pro výhru. Ty vplby jsou stejně jen divadlo pro blbce. Zeman má pod palcem tajné služby a další, které již vědí, jak to udělat, aby "vyhrál".

Diginka ( 25. ledna 2018 21:00 )

Tak 1) kdo zesměšňuje je Zeman. Co se týká pana Drahoše je mnohem sebejistější než v úterý, a to mu přeji. Věřím tomu, že lůza v tomto referendu nezvítězí! Nechci být dalším emigrantem. 2) co se týká paní Haškové, velmi mě zklamala a plně souhlasím s názorem ellenic. Zemanovi ani , a to bohužel jsem se velmi zklamala, Klausovi nevěřím, nevěřím,jsou to piprlátka KGB.Klausovi vrátím jeho knížku, kterou jsem si kupil před pár lety, jednoduše si ho nevážím.

xoxo ( 25. ledna 2018 20:58 )

Nevolím ani Drahoše - s tímto výběrem či nabídkou kandidátů bytostně nesouhlasím. Pro mne volby skončily v obou případech špatně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa