„Jsou to jedny z projektů, které mají zlepšit přístup k brněnským řekám a vylepšit místa pro trávení volného času,“ řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ).

Cesta kolem Svratky od lávky na Svratecké k lávce u zastávky Kamenolom měří zhruba 1,5 kilometru. Není však schůdná například pro rodiče s kočárky nebo starší lidi. „Chtěli jsme, aby nemuseli chodit po cyklostezce na druhém břehu, která vede podél čtyřproudé silnice,“ řekl primátor Petr Vokřál (ANO).

Cesta zůstane i nadále nezpevněná, ale upraví se 11 míst, která jsou problematická a je nutné tam překonávat například kameny sahající prakticky až do vody.

„Vzniknou zde lávky, které umožní místa překonat, někde budou přímo nad vodou ukotvené do břehu. Nejvíce peněz z patnáctimilionové investice vydáme na most přes potok Vrbovec,“ dodal Ander. Práce by měly začít koncem letošního roku, nejpozději však příští rok.

V příštím roce počítá město také s obnovou zanedbaného Tyršova parku, který je mezi koncem Valchařské ulice a Svitavou v Husovicích, náklady odhaduje na 9,5 milionu korun. Město nechá odstranit nemocné stromy a nahradí je novými. Přibudou lavičky a počítá se i s lepším přístupem do vody, což umožní schody. „Bude zde také kašna a vznikne zde příjemné místo pro odpočinek,“ podotkl Ander.

VIDEO: Unikát natočený dronem: Pokles hladiny obnažil utopený vodní mlýn a jez na Vltavě.

Video
Video se připravuje ...

Unikát natočený dronem: Pokles hladiny obnažil utopený vodní mlýn a jez David Malik, Matěj Šrám