Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lidé blázní s očkováním: Kvůli autismu odmítají vakcinovat i psy a kočky

Autor: Mii - 
28. ledna 2018
19:33

S rostoucím protivakcinačním hnutí, v rámci kterého lidé odmítají očkování svých děti kvůli obavám z možných vedlejších účinků, se začíná objevovat trend, kdy neočkují ani své domácí mazlíčky. I u nich se bojí, že by mohli trpět nepříjemnými vedlejšími účinky. Jenže u psa ani kočky nikdy nebyl diagnostikovaný autismus, který je nejčastěji obávaným vedlejším účinkem očkování. Naopak díky podobným snahám může dojít k šíření smrtelných nemocí, jako je vzteklina. Zatím k podobným snahám dochází v Americe, ale není vyloučeno, že dorazí i do Česka.

Situace je například v New Yorku tak akutní, že místní veterináři začali bít na poplach a upozorňovat veřejnost, že odmítání očkování může být velice škodlivé. Společně prostřednictvím renomované zdravotnické stránky Care2 vydali varování, aby lidé zachovali rozum.

„Vzhledem k tomu, že snadno preventabilní nemoci jako vzteklina představují pro lidi v okolí zvířete závažné nebezpečí, odmítání očkování podkopává moderní veterinární medicínu a ohrožuje zdraví zvířete i lidí,“ píší na webu.

Veterinářka Stephanie Liffová z Brooklynu, majitelka kliniky Pure Paws Veterinaty Care, k tomu dodává: „Ten strach je úplně mimo. Moji pacienti jsou jiní než ti lidští, jedí odpadky a válejí se ve výkalech. Měla jsem klienta, který kvůli obavám z autismu nechtěl očkovat svého psa. Ale nikdo nikdy nediagnostikoval autismus u psa. Nemyslím si, že je to možné.“

Doktorka Amy Fordová z Hill´s Veterinary dodala, že trend je častější v určitých částech New Yorku než jiných. „Hlavně v těch, kde objevují hipsteři,“ uvedla.

Odpůrce: Riziko skutečně existuje

Zastánci odmítání očkování ale namítají, že případy fatálních vedlejších účinků u zvířat existují. John Clifton ze stránky Stop the Shots (Zastavte injekce) například uvádí případ svého 6letého australského teriéra Sparkyho, který onemocněl rakovinou. Poté, co podstoupil léčbu chemoterapií, mu jeho veterinář doporučil radši neočkovat.

Clifton se pak tématu věnoval a dospěl k názoru, že u očkování je mnoho rizik. „Většina mazlíčků je v dnešní době očkována moc často a moc velkým počtem vakcín,“ píše na svém webu, zatímco přiznává, že nemá medicínské vzdělání.

„Mnoho majitelů zvířat neví, jaká jsou rizika. Existují vědecké studie, které zjistily, že nebezpečí je dost reálné a stoupá s každou další vakcínou,“ píše také Clinton, aniž by uvedl, jaké studie ve věci věnovaly.

Video  Lidé se přestali bát nemocí, vymýšlejí si fámy o očkování, myslí si lékař  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

alzbeta59 ( 29. ledna 2018 06:44 )

Ja nase neockuju. Moji velci psi - normalni delka zivota je kolem 10-11 se dozivaji 15 let bez problemu. Maji dobrou stravu, chodi na prochazky, maji zdravy rezim. A umiraji na stari. Proste se jednoho dne nevzbudi, ale den pred tim se jeste prosli a pohrali si, kosticku ohlodali, morek vycucali. A ve snu presli Duhovy Most. I nas veterinar rekl, ze asi na tom neco je a mame pravdu s tim, ze nase stenaky neockujeme. On rekl vasi psi jsou jedni z tech zdravotne neproblemovych psu. Ono na tom ockovani asi neco bude. A ja mu verim. Existuje kratke video - je to v anglictine, tato doktorka mluvi o vaccinosis. Pokud mate zajem: https://www.youtube.com/watch?v=qvG4QqEcAl4

illyria ( 28. ledna 2018 22:58 )

Já mám svoje dvě kočky pouze doma a nepouštím je ven, tak nevidím důvod, je nechat očkovat...

kurioko ( 28. ledna 2018 21:52 )

 30 let tady vzteklina není. Tak proč blbnout. Kvůli farmaceutickým firmám?

Zobrazit celou diskusi