Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lánský pučista Zimola má zálusk na vedení ČSSD. Je přitom v hledáčku policie

Autor: ČTK, Mii - 
25. ledna 2018
12:25

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola zvažuje, že by kandidoval na místo ve vedení ČSSD. Podporu má například od plzeňské sociální demokracie, která jej navrhla na předsedu strany. Exhejtman tak chce učinit, i když do celostátního směnu nebude vyřešena kauza stavby jeho rekreačního domu v Lipně nad Vltavou. Ještě na začátku ledna přitom Zimola Blesk Zprávám tvrdil, že dokud policie věc nevyřeší, kandidovat nebude. Celostátní konference ČSSD se koná 18. února v Hradci Králové. 

„Řekl jsem si sám sobě, že sociální demokracii nechci touto věcí nijak zatěžovat. Z druhé strany dostávám spoustu názorů od kolegů z ČSSD z celé republiky s poukazem na to, že například liberecký hejtman Martin Půta je obviněný a stejně kandidoval (do Sněmovny),“ uvedl Zimola. Sám byl jedním ze straníků, kteří se po volbách v roce 2013 sešli v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem na schůzce namířené proti tehdejšímu šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Bývalý hejtman dodal, že ho policie prověřuje a byl jí podat vysvětlení. Případ kolem stavby rekreačního domu v Lipně nad Vltavou stál za pádem krajské koalice na jihu Čech loni na jaře. Opozice poukazovala na to, že Zimolovi nechal postavit dům Martin Bláha, který byl ředitelem krajské organizace Jihočeské nemocnice, za což pobíral roční odměny sedm milionů korun.

Ve výběru funkce Zimola jasné nemá

Zimola řekl, že by si přál, aby policie vyšetřování skončila do únorového sjezdu. „Doufám v to, protože jsem byl podat vysvětlení o věci před více než čtyřmi měsíci. Ale žádné detaily o tom, v jaké fázi policie je, skutečně nevím,“  řekl.

Zimola se zatím nerozhodl, na jakou funkci ve vedení strany by eventuálně kandidoval. Dodal, že záleží na tom, zda o něj budou stát členové strany. „Rád bych si o tom všem ještě popřemýšlel a mám na to měsíc čas,“ uvedl.

Kdy se odehrála změna názoru?

Bývalý jihočeský hejtman založil na začátku ledna společně s Michalem Haškem a Zdeňkem Škromachem diskusní platformu Zachraňme ČSSD. Jejím prostřednictvím chtěli upozornit na volební debakl sociální demokracie a způsobu, jakým se k němu postavila. Platforma také otevřeně přiznala podporu Miloši Zemanovi v prezidentských volbách.

Zimola při té příležitosti Blesk Zprávám uvedl, že dokud jeho kauza nebude vyřešena, kandidovat nebude. „Mně nejde o pozice v sociální demokracii. Mně jde o to, jí pomoct. My se pořád bavíme o korýtkách, prebendách, funkcích... Vyprdněme se na to a začněme něco dělat pro lidi,“ řekl v lednu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa