Dogma, že za otylost může konzumace tučných jídel, ve světle současných vědeckých poznatků již neplatí. Na vině jsou sacharidy čili cukry. Naprostá většina typů sacharidů slouží výlučně jako okamžitý zdroj energie. K přeměně na energii potřebují méně než desítky minut. Tuky fungují jako doplňkový zdroj energie a k přeměně na ni potřebují mnohem delší dobu. Výzkumy potvrzují, že běžně přijímáme až čtyřikrát více cukru, než odpovídá přirozené potřebě těla. A cukry, které tělo nedokáže k přeměně na energii využít, se nevratně mění na rezervní tuk. Tuk z jídel se pak rovněž ukládá do tukových zásob, protože tělo už nemá potřebu jej jako zdroj energie zpracovávat.

Zákeřné škroby

Mezi mnoha typy sacharidů, které přijímáme ve stravě, převažují škroby. Jsou hojně zastoupeny v přílohách, jako jsou brambory, rýže či pečivo. Modifikované čili uměle upravené škroby se nacházejí ve většině masných výrobků i hotových jídel, v dochucovadlech, mlékárenských produktech a sladkostech. Umělé škroby jsou přitom snadno vstřebatelné a rychle přeměnitelné na zásobní tuk.
Lidské tělo však pracuje pouze s jediným typem cukru – glukózou. Ostatní četné typy cukrů, které jsou obsaženy ve stravě, musí trávicí ústrojí na glukózu nejprve přeměnit.

Autor: Shutterstock

Pomoc při hubnutí

Celou operaci přeměny přijatých cukrů na glukózu řídí enzym amyláza v tenkém střevě. Pokud se však „zaměstná“ jiným úkolem než štěpením cukrů, dojde k přeměně na glukózu v omezeném měřítku. Vědci už přišli i na to, že tento enzym umí v pravou chvíli vyřadit z funkce fazeolin. Je to látka obsažená v bílých francouzských fazolích… Několik miligramů fazeolinu dokáže snížit energetický příjem ze sacharidů až o 50 procent. A jakmile tělo opakovaně nedostane svůj obvyklý příděl energie, je nuceno sáhnout do svých tukových rezerv k jejich doplnění. Zbavuje se tak tukových zásob přirozeně, bez zdravotních rizik. I proto je látka fazeolin základem nejužívanějších prostředků určených ke kontrole váhy.

Epidemie 21. století

Nadváhu a obezitu zdravotníci považují za globální epidemii 21. století. Vyspělé diagnostické metody a technologie posledních let potvrdily přímou spojitost mezi nadměrnou zásobou tělesného tuku a kardiovaskulárními chorobami, diabetem, chronickými záněty vnitřních orgánů, některými typy zhoubných nádorů, zvýšeným opotřebením kloubů a také předčasným stárnutím.