„Sundejte si boty,“ vyzvou vás v prvním patře Goethe Institutu poté, co vstoupíte do prostoru za tmavým závěsem. Obdélníkový tmavý prostor se nezdá být ničím zajímavý. Ovšem jakmile si na oči nasadíte brýle a vklouznete do bot a rukavic se senzory, ocitnete se v nejslavnější povídce Franze Kafky.

Najednou už nesedíte na židli, nýbrž na posteli. Jenže rázem to nejste vy, v zrcadle zjistíte, že máte krovky a tykadla. Za dveřmi pokoje slyšíte volání a zmateně hledáte klíč, abyste se dostali z místnosti ven. Na to máte pouhých pět minut. Najít klíč ale není jednoduché.

Video
Video se připravuje ...

Ponořte se do světa Řehoře Samsy a na vlastní kůži zažijte proměnu v brouka. Eva Fornálová

„Pokud klíč neobjevíte, po pěti minutách se vám dveře otevřou i tak,“ prozradil Tomáš Moravec. A tak se nemusíte bát, že bez sundání brýlí byste v pokoji strávili hodiny proměnění v brouka. I když pocitově se vám bude zdát, že v místnosti trávíte celou věčnost. „Tedy měla jsem z toho až klaustrofobii. Je to docela úzkostlivé. Ale stojí to za to,“ říkala s úsměvem návštěvnice Goethe Institutu.

Onen virtuální prostor není zvolen právě u Kafky jen tak náhodou. Franz Kafka je totiž považován za otce virtuální reality. „Tehdy si říkal, jak by bylo skvělé, kdyby se 3D realita a obraz propojily, že by už nemusel sledovat v kině obraz jen, jak běhá po plátně,“ vysvětloval Moravec, proč si nyní můžete užít Kafkovu povídku i na vlastní kůži.

Kdy? Od 24. ledna do 31. března 2018
Otevírací hodiny Proměny VR: úterý–čtvrtek 13:00–19:00, pátek 11:00–17:00
Kde? Goethe Institut, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
Vstup? Zdarma

Fotogalerie
13 fotografií