Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kníže o debatě: Na mě si Zeman tolik netroufl, na Drahoše se „rozvalil“

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. ledna 2018
15:41

Stejné debaty, jako absolvuje nyní Jiří Drahoš, podstoupil před pěti lety čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. V jedné z nich dokonce seděl proti stojícímu Zemanovi. Možnost posadit se tak chválí. Prezident dal podle něj Drahošovi na Primě jasně najevo svou nadřazenost a choval se jako starý harcovník. Někdejší šéf Akademie věd byl oproti němu slušný a příliš profesorský. Schwarzenberg to řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Na debatu reagoval také syn Jana Fischera, kandidáta v první přímé volbě, duel na Primě označil za jeden z nejhorších zážitků kampaně.

Utkali se před druhým kolem na ČT, Nově, Primě i v rozhlase. Jednou stáli, jednou seděli, na Nově dokonce Schwarzenberg využil židli, zatímco Zeman tvrdošíjně stál. Možnost se u debaty posadit tak „Kníže“ nehaní a upozorňuje, že nejde o atletický výkon.

Anketa
Kdo zvítězil v debatě na Primě?
počet hlasujících: 17668

Myslím, že je dobře, že mohou sedět. Já mám veliké potíže se zády a nohama. Před pěti lety bych dlouhé stání nevydržel. To se musí zohlednit, poněvadž to není soupeření o nohách, nejde o běh, jde o debatu, kde se má pracovat hlavou. Ať klidně sedí, ovšem jak tam seděli, to na tom bylo zajímavé,“ zhodnotil úterní debatu a doplnil svůj názor na neverbální komunikaci. Zeman podle něj vyjádřil opovržení už tím, jak seděl.

Schwarzenberg: „Rozvalený Miloš Zeman“ a „příliš profesorský Jiří Drahoš“ Schwarzenberg: „Rozvalený Miloš Zeman“ a „příliš profesorský Jiří Drahoš“ | Jakub Poláček

Drahoš seděl vzpřímeně a díval se na prezidenta. To byla ta degradace, která byla od začátku daná. Zeman dal jasně najevo, kdo má převahu, to bylo zajímavé pozorovat. Drahoš se choval mnohem zdvořileji. Zeman, jak se tam rozvalil a koukal se vždycky jiným směrem, než byl Drahoš, vyjadřoval svou nadřazenost. To se mu podařilo,“ poodhalil strategii hlavy státu.

Zdvořilost Zemanova konkurenta podle Schwarzenberga není vždy nejlepší taktikou. Na něj si prý ale Zeman před pěti lety tolik netroufal. „U mě to nebylo tak silné. Byl trochu jiný a vestoje to není tak dobře možné. A také ještě nebyl prezident,“ zdůvodnil změnu Zemanova chování. Co se týká kampaně, byla podle Schwarzenberga v minulých volbách ještě ostřejší, než jsou nynější výpady proti Drahošovi.

„Popravdě řečeno, u mě byl ještě agresivnější. Drahoš nezažil útok na rodinu a podobné věci, falešná tvrzení o výroku o odsunu Němců... Prozatím je Zeman trošku více civilizovaný,“ řekl čestný předseda Topky s tím, že publikum bylo v karlínském divadle jasně fanouškovské a nehodnotilo výkony obou diskutujících. „Prezident Zeman je velmi zdatný debatér, to jsem vždy věděl, a osvědčil se i tady. On byl opravdu ten starej harcovník, jak ho znám. Pan Drahoš byl příliš profesorem,“ uzavřel Schwarzenberg.

Sedící kníže Karel vs. stojící Zeman: Prezidentský duel na TV Nova v roce 2013 Sedící kníže Karel vs. stojící Zeman: Prezidentský duel na TV Nova v roce 2013 | Reprofoto TV Nova

Fischer junior: Debata na Primě byl nejhorší zážitek kampaně

Úterní duel v karlínském divadle nenechal chladným ani syna bývalého kandidáta z první prezidentské volby Jana Fischera mladšího. Bučící a pokřikující publikum si jeho sympatie nezískalo.

Před pěti lety proběhl na Primě podobný duel, seděl v něm můj táta a Miloš Zeman. Duelu jsem se taky účastnil a byl to jeden z nejhorších zážitků celé kampaně. Když nemůžete doříct jedinou větu, pokřikují na vás, v tom se nedá debatovat, kor když máte v publiku slušné lidi, kteří se chovají korektně. To jen, až se bude zítra psát, že Drahoš nepůsobil uvolněně,“ napsal hned v úterý na sociální sítě.

Jana Fischera doprovodil do jeho štábu syn Jan (rok 2013) Jana Fischera doprovodil do jeho štábu syn Jan (rok 2013) | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
vlasta1 ( 31. března 2018 15:38 )

Náhodou on je tvůrcem nové hymny v jeho podání. Nenapodobitelný zážitek.

SL0N ( 26. ledna 2018 11:14 )

Prosím, nevolte loutku, prázdnou nádobu bez názoru+člověka měnícího názory podle potřeby. Dorazil to tím, že Zeman je člověk jen dolních 10 miliónů, u nás ale už skončil dávno. Nechceme elitistu, egoistu, přezíravý falešný pohled a nepříjemný úšklebek. Je zřejmě dobrý ve vědeckých kruzích a má vazby s nadnárodními společnostni z hledika vědy a výzkumu, ale to není záruka kvalit politika. Drahoš tvrdí, že volby ovlivňuje rusko a sám má za sebou zahraniční sponzory z opačné strany. Na voliče vede tlak za pomoci US ambasády, zahran. polit. neziskovek. Kampaň Drahoše realizuje ex-pornoherec J.Janda a P.Kolář (podporovatel zahraničních zájmů USA). Oba vedli neziskovku Evropské hodnoty, ta zasahuje do veřejného mínění, aktivně manipuluje názory dětí a mladých na školách,zvýhodňuje multikulturalitu a islám před tradič. hodnotami. http://www.evropskehodnoty.cz/o-nas/vzdelavaci-program/usporadane-akce-na-strednich-skolach/ Evrops ké hodnoty financuje podporovatel mezinárodních konfliktů G.Soros přes jeho neziskovku Open Source Foundation, která rozpoutává problémy po celém světě. Ve zprávách byla reportáž o tom, že by Drahoš umístil novou Sorošovu univerzitu do Prahy, to je rovněž vměšování zahraničních zájmů do aktivit ČR. Drahoše podporuje Bakala (vazby se Sorošem),Drtinová DVTV (předsedkyně rady OSF),ředitel ČT - p.Dvořák. Příklon k M.Kalouskovi a podpora A.Shapira (Prague Pride).. Kocáb, Halík, Bursík. J.Drahoš a T.Halík směli za komunistů vycestovat a studovat na západních univezitách, Zeman byl za své názory vyhozen z práce. Raději hrubiána s pevným postojem než korouhvičku ve větru. Prezident Zeman Prezident Zeman je jistota, že nebudeme mít na hradě servilního poskoka, který by splácel dluhy svým donátorům a našeptávačům, který by slíbíl a podepsal za mrzký peníz a kariéru cokoliv, co přijde z Bruselu, od lobistů, nadnárodních korporací. Pokud Vám není jedno co bude dál, běžte volit p.Zemana, nejlépe v sobotu a roztrhejte lístky p.Drahoše, ať není 120% účast

bobou ( 25. ledna 2018 15:26 )

Snad si lidé nemyslíte, že p. Schwarzenberg onu debatu zhlédl? Ten již dávno spal a když byl náhodou probuzen např. p. Kalouskem, tak mu bylo napsáno co má říci než zase usne.

hejhej ( 25. ledna 2018 14:53 )

Probudili ušišlaného nedouka ten začal ze sebe chrlit svá " moudra" - chudák (

majojo ( 25. ledna 2018 14:43 )

Aopravdu nechápu, proč se o občanu Schwarzenbergovi píše jako o knížeti. Šlechtické tituly zrušila první republika, na kterou se bůhvíproč pořád odvoláváme, jak byla super. Kdyby byl kníže-vojevůdce a vyhrál nějakou bitvu jako jeho předek, tak třeba, ale on nevyhrál nikdy nic, jen parazitoval. A knížetem českého jazyka už teda není vůbec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa