Celníci na letišti v Mošnově počátkem měsíce kontrolovali opožděná zavazadla dopravená pravidelnou linkou z Prahy. Původně ale zavazadla cestovala z Malediv.

„Pomocí rentgenu jsme zjistili, že se v zavazadlech tří cestujících nachází zboží, které by mohlo porušovat ustanovení Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin,“ řekla mluvčí moravskoslezských celníků Pavla Zdobnická. Za přítomnosti přizvaných majitelů nebo jejich zmocněnců celníci zavazadla otevřeli.

Uvnitř našli 42 kusů neživých korálů. Pasažéři si je přivezli z dovolené jako suvenýry. „Že se jedná o přísně chráněný exemplář ohrožených druhů volně žijících živočichů a rostlin a obchodování s touto komoditou je zakázáno, to netušili," uvedla mluvčí. K dovozu tvrdých schránek korálů je nutné povolení.

V souladu s úmluvou zboží zadrželi, dočasně uskladnili a případ předali České inspekci životního prostředí v Ostravě.

Téměř milion mořských druhů živočichů a rostlin potřebuje korálové útesy ke svému přežití, většina korálů je však dnes ohrožena. Vyskytují se hlavně při australském pobřeží a při pobřeží Indického oceánu a Rudého moře.

VIDEO: Takto kontrolují pražští celníci na letišti zavazadla.

Fotogalerie
3 fotografie