Speciální povolení k dovozu a vývozu biologického materiálu, což spermie, vajíčka a embrya jsou, získaly v Česku zatím pouze dvě kliniky - a to v Brně a Ostravě. „Proces je tak komplikovaný, že nelze předpokládat udělení více než pěti licencí v celé republice,“ upozornil ředitel brněnské kliniky Reprofit Jonáš Vokřál.

„Léčit neplodnost za námi jezdí stovky pacientek ze zemí, které nepatří do EU. Jsme teď jediní v republice, kdo bude díky povolení hladce pokračovat v léčbě neplodnosti u zahraničních párů,“ dodal lékař Štěpán Machač z ostravské kliniky.

Byznys s početím je v ohrožení

Jenže jsou tu i další úskalí. „Když se například Američanka českého původu letos rozhodne, že zkusí léčit neplodnost v Česku a její partner již má zamražené spermie u svého amerického lékaře, je takřka nemožné převézt je do Česka. Když je zahraniční partner například po úraze nebo onkologické léčbě nepohyblivý, mají pacientky, které podstupují umělé oplodnění v Česku, smůlu,“ upozornil.

Počet lidí, kterých se nová evropská legislativa dotkne, není malý. Za 11 let existence kliniky v Brně se tam například léčilo více než 15 000 párů z více než 90 zemí světa. V roce 2016 provedli lékaři Reprofitu celkem 4 480 léčebných cyklů.

VIDEO: Vše o testování embryí: Jak poznat, jestli dítě nezdědí rakovinu?

Video
Video se připravuje ...

Vše o testování embryí: Jak poznat, jestli dítě nezdědí rakovinu? Andrea Ulagová, Daniela Pilařová