Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Generál zpronevěřil přes 66 milionů a dostal 15 let. Soud je zpolitizovaný, tvrdí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
23. ledna 2018
16:12

Na 15 let vězení byl dnes odsouzen bývalý šéf bulharských tajných služeb generál Kirčo Kirov. Podle obžaloby zpronevěřil 5,1 milionu leva (66,24 milionů Kč). Jde o druhý rozsudek proti Kirovovi, jenž se proti předchozímu trestu deseti let vězení odvolal. Odsouzený generál se chce odvolat i nyní a rozhodnutí soudu označil za zpolitizované.

Sedmašedesátiletý Kirov všechna obvinění odmítá a proti novému rozsudku se chce odvolat. Pokládá jej za zpolitizovaný. Sofia chce podle něj ostatní země přesvědčit, že myslí protikorupční tažení vážně. Bulharsko na počátku roku převzalo předsednictví v Evropské unii. Během předchozího soudního procesu byl Kirov obžalován z podvodného požadování úhrad za více než 1000 ve skutečnosti neexistujících služebních výdajů v letech 2007 až 2011.

Premiér Bojko Borisov. Premiér Bojko Borisov. | ČTK

Kirov byl z čela Národní zpravodajské služby sesazen v lednu 2012 po devíti letech působení ve funkci. Premiér Bojko Borisov z něj brzy nato udělal svého poradce, ale po dvou měsících ho zase propustil.

EU se nelíbí zkorumpované Bulharsko

Borisovova vláda pravého středu bude kvůli obvinění, že se jí nepodařilo v boji proti korupci pokročit, tento týden čelit hlasování o důvěře. Předpokládá se, že návrh parlamentem neprojde, napsala agentura Reuters. Evropská unie opakovaně Sofii kritizuje za nedostatečný boj s korupcí a jinou trestnou činností mezi vysokými činiteli a za přetrvávající neúčinnost justičního systému.

Zobrazit celou diskusi