Vstup do botanické zahrady u skleníku Fata Morgana předpokládá vznik nových pokladen nebo občerstvení s venkovní terasou a sociálním zázemím. Po dokončení stavby odtud cesta návštěvníků k expozicím povede po venkovních schodištích, samozřejmostí bude také bezbariérové řešení prostřednictvím výtahu. Stavět se začne letos v létě, dokončení se odhaduje na konec roku 2019.

Největší změna se chystá pro severní vstup z ulice K Pazderkám, který by se měl do budoucna stát hlavní branou celé zahrady. Tady se návštěvníci mohou těšit na přednáškovou místnost, knihovnu nebo restauraci. Zaměstnanci tu budou mít své zázemí. Směrem od Bohnic v botanické zahradě lidé naleznou také skleník se subtropickou vegetací.

Zásadním rozšířením severního vstupu zahrada plánuje odlehčit přetížené Troji v okolí sousední zoo. Navýšením prestiže celého areálu si vedení zahrady slibuje nárůst návštěvnosti tohoto místa na zhruba 600 tisíc lidí ročně. Úpravy čekají také na vstup od Trojské ulice. „To bude menší vstup, ovšem krásně zamaskovaný tak, aby žádným způsobem nerušil ráz historické vinice a je určen také pro hendikepované návštěvníky,“ uvedl pověřený ředitel botanické zahrady Bohumil Černý. Uváděné změny vyjdou na téměř 300 milionů korun.

Podívejte se, jak budou vstupy nově vypadat:

Fotogalerie
13 fotografií

Jak to vypadá, když botanická zahrada vystavuje orchideje?