Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budeme platit zálohu i na PET lahve? Výrobce: V zahraničí se to osvědčilo

Autor: ČTK, var - 
23. ledna 2018
15:25

Společnost Karlovarské minerální vody zvažuje, že zavede zálohy na PET lahve. Chce tím dosáhnout jejich většího zpětného odběru od spotřebitelů. PET lahve jsou mezi vytříděnými plasty nejžádanější surovinou, v současnosti se v barevných kontejnerech objeví sedm z deseti lahví uvedených na trh. Výrobce minerálních vod se spojil s Vysokou školou chemicko-technologickou (VŠCHT) a s Institutem cirkulární ekonomiky, společně chtějí hledat možnosti, jak sběr lahví zlepšit. Uvedli to zástupci organizací na dnešní společné tiskové konferenci.

Zálohování lahví se podle ředitelky institutu Soni Jonášové osvědčilo v jiných zemích. „Výzkumy ukazují, že právě díky němu dosáhly země jako Švédsko, Německo a další členské státy Evropské unie až 98 procent míry zpětného odběru nápojových PET lahví,“ uvedla.

V Česku se vytřídí sedm z deseti lahví uvedených na trh. „Není to špatné číslo, na druhou stranu na trh bylo v posledních letech uvedeno 55 tisíc tun PET lahví a zhruba 16 tisíc zůstává mimo systém,“ řekla. Dodala, že mimo systém znamená zejména na skládkách, část lahví byla patrně energeticky využita a část jich znečišťuje přírodu jako pohozené odpadky.

Ředitel Karlovarských minerálních vod Alessandro Pasquale se k výši zvažované zálohy nevyjádřil, podle něj je záměr teprve na počátku. Řekl pouze, že podle zkušeností ze západních zemí musí být záloha významná, v Evropě to bývá mezi 20 a 30 eurocenty (cca pět až osm korun). „Výhodou zálohového systému je to, že dostaneme zpátky kvalitní, čistý materiál, připravený k recyklaci,“ řekl.

V Polsku spustili chemickou recyklaci

PET lahve patří mezi nejžádanější složky vytříděných plastů, a to právě kvůli tomu, že se dají dobře recyklovat. „Máme největší recyklační kapacitu pro PET v Evropě,“ řekl Milan Havel, expert na odpady z ekologické organizace Arnika. PET se používá například při výrobě umělých vláken ve firmě Silon v Plané nad Lužnicí nebo na výrobu střešní krytiny. Díky novým technologiím ho lze použít i při výrobě nových PET lahví. „Třeba v Polsku byla před několika lety spuštěna chemická recyklace PET, kdy láhev chemicky rozložíte na původní suroviny a můžete z ní znovu vyrobit PET. Je to podle českého patentu Akademie věd,“ uvedl Havel.

Evropská unie nyní dokončuje takzvaný recyklační balíček, který zavede povinnou míru recyklace odpadů. Podle Jonášové bude recyklace u plastových obalů stanovena na 55 procent, což předpokládá vytřídit nejméně 80 procent obalů. Evropská komise minulý týden varovala, že plasty tvoří 85 procent odpadů na pobřeží. Pokud se nezmění nakládání s nimi, bude v roce 2050 v oceánech více plastů než ryb.

PET je zkratka polyethylentereftalátu. Doba rozkladu PET lahve je 50 až 80 let.

Video  Ekologická móda: Batoh z jedenácti pet lahví  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

flora ( 24. ledna 2018 09:52 )

ta záloha ale musí být alespoň 50 kš na láhev. Pro korunu nebo tři se Čech ani nesehne. Všude se válí skleněné zálohované lahve.

Paja_6681 ( 23. ledna 2018 15:56 )

No, tak hlavně by asi taky chtělo, aby evrospká komise začala provádět osvětu o třídění odpadu spojenou s přísnými kontrolami i na kontinentu u černoušků. Předpokládám, že plasty v oceánech jdou ve větší míře za těmito obyvateli, než za Českou republikou a pokud miliony primitivů v Africe nezačnou třídit, tak se může evropská komise třeba uvztekat, ale plasty se v moři nesníží. Ale ono stejně asi spíš půjde o důvod, jak z lidí vytřískat víc peněz

Zobrazit celou diskusi