Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Doktor, který pomohl chytit Bin Ládina, sedí 7 let ve vězení. USA mu nepomohly

Autor: Mii - 
23. ledna 2018
20:16

Tvrdili, že mu pomůžou. Po 7 letech ale stále žádná pomoc nepřichází. Doktor Shakil Afridi hrál klíčovou roli v dopadení obávaného teroristy Usáma Bin Ládina, Pákistán jej posléze uvrhl do vězení. Američané od roku 2011, kdy k dopadení došlo, slibují, že se zasadí o jeho propuštění. Zatím bezvýsledně.

Pákistánský doktor Afridi je jedním z lidí, kteří v příběhu o dopadení Usáma Bin Ládina figurují jako skuteční hrdinové.  Riskl všechno, aby poskytl pomoc americkým vojákům, kterým se nakonec podařilo teroristu lokalizovat a zabít. Stačil mu k tomu chytrý trik s falešným očkováním, který mu umožnil vstup do hlídaného objektu.

Velkých ovací se ale z americké strany nedočkal. A ani z pákistánské strany. Jeho vlast jej uvrhla do vězení, částečně proto, že se nikdy nevzpamatovala z faktu, že USA na jejím území podnikly tajnou noční misi a podařilo se jim něco, o co se tamní tajné služby a armáda pokoušely roky.

„Případ Shakila Afridiho je perfektní metaforou pro složitost vztahů mezi USA a Pákistánem – vládne mezi nimi taková míra nedůvěry a podezřívavosti, že to ohrožuje společné snahy proti terorismu,“ popisoval situaci pro DailyMail Michael Kugelman, šéf asijského programu ve Woodrow Wilson centru ve Washingtonu.

Amerika je přesvědčená, že Pákistán ji musí být zavázán, protože státy posílají do země významné finance na boj proti teroristické organizaci Tálibán. Americký prezident Donald Trump, tehdy ještě jako kandidát, dokonce v dubnu 2016 sliboval, že Afridiho dostane z vězení „během dvou minut, protože Pákistán USA hodně dluží“.

Ale Pákistán o tom tak pevně přesvědčen není. Pomoc USA vnímá jako vměšování se do vnitřních záležitostí. Podle Mohammeda Amira Rana z pákistánského institutu míru v Islamabadu je vztah obou zemí dlouhodobě problematický a bude, dokud si země navzájem nevyjasní, co od sebe chtějí, a nevymyslí novou strategii, odlišnou od té současné, která je zároveň komunikovat s Tálibánem a zároveň jej zničit. Shakil Afridi se stal součástí složité věci,“ řekl Rana.

Ten, jehož jméno se nevyslovuje

Doktor proto stále čeká ve vězení, až se situace někam pohne. Svého právníka viděl naposledy v roce 2012 a jedinými jeho návštěvníky jsou manželka a děti. Jeho složka s případem na dva roky někam zmizela, což také situaci nepomohlo. S doktorem ještě ani neproběhl soud, protože „žalobce není dostupný“, jak řekl jeho právník Qamar Nadeem Afridi agentuře AP. „Všichni se o něm bojí mluvit. Nechtějí vůbec vyslovit jeho jméno,“ vysvětloval právník, který je zároveň jeho bratrancem.

Zmínil také, že na jeho kancelář byl před lety spáchaný útok. Pravděpodobně v souvislosti s doktorem, jelikož další jeho právník byl ve svém domě zastřelen.

Afridi přitom nebyl obviněný v souvislosti s útokem na Usáma Bin Ládina. Pákistán jej viní z pomoci bojovníkům z nedalekého kmene Khyber. Obvinění je ale vzneseno tak zvláštně, že mu vysmíval i samotný Tálibán. Pokud bude ovšem Afridi obviněn, tamní soudní systém mu dává právo k veřejnému slyšení, kde by mohl mluvit i o Usáma Bin Ládinovi, což vláda ani armáda nechce. Jedná se tak o další bod, kvůli kterému nikdo neví, jak situaci vyřešit.

Na samotě ve věznici

Vztah USA a Pákistánu se zhoršil na začátku ledna ještě o to víc, když Trump zveřejnil tweet, ve kterém tvrdil, že „Pákistán si vzal 33 miliard dolarů a USA za to dostaly pouze lži a podvody“.  Trump navíc tvrdil, že země shromažďuje povstalce, kteří pak ve vedlejším Afghánistánu zabíjejí americké vojáky. Pár dní nato Amerika finanční pomoc pozastavila.

Pákistán odvětil, že Washington se z něj snaží dělat obětního beránka jejich zmařených snah přinést mír na Blízký východ.

Pro Afridiho spor nevěští nic dobrého. Není totiž ani jisté, zda jeho jméno bylo tématem nedávné návštěvy náměstkyně ministra zahraničí Alici Wellsové právě v Pákistánu. Ministerstvo jen v prohlášení uvedlo, že „Afridi nebyl zapomenut“.

Doktor tak podle jeho právníka stále čeká v soukromém vězení, plném vojáků, kteří se vyslovili, že by jej nejradši zastřelili. Špatně s ním ale podle něj zacházeno není – je v dobrém zdraví a dostává dobrou stravu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi