Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Teroristé z Česka: Policie obvinila bývalého imáma z Prahy a jeho rodinu, stíhaní jsou na útěku

Autor: ČTK, ula - 
23. ledna 2018
06:42

Policie obvinila z terorismu a přímé účasti v teroristické organizaci tři Čechy. Je mezi nimi bývalý pražský imám, jeho bratr a švagrová. Bratra muslimského duchovního a jeho ženu policisté viní z toho, že vycestovali do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy. Imám jim podle obvinění pomáhal. Muži s palestinskými kořeny se narodili v Praze, všichni tři jsou stíháni na útěku. Šéf Ústředí muslimských obcí v ČR se od všech tří distancoval. Napsal to dnes portál iDNES.cz.

Bývalého pražského imáma policisté sledovali a z jeho elektronické komunikace vědí, že odjezd jeho bratra do Sýrie do bojů schvaloval a své švagrové do Sýrie pomohl vycestovat. Nyní se skrývá v Mauritánii, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). „Jsou stíháni jako uprchlí. Já se s nimi asi těžko spojím, když ani policie přesně neví, kde se nyní nacházejí,“ řekl deníku advokát Adam Kopecký přidělený bratru bývalého imáma.

Video  Ochromený Londýn na leteckých záběrech: Premiérku evakuovali do bezpečí  - Reuters, David Vaníček, Hudební banka
Video se připravuje ...


Do Sýrie sedmadvacetiletý muž podle policistů odcestoval v říjnu 2016 do válečné oblasti, kde ve městě Idlib dobrovolně vstoupil do teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Jde o nástupnickou organizaci teroristické An-Nusra, která bývala syrskou odnoží Al-Káidy. „Formou výcviku úspěšně absolvoval několikatýdenní kurzy, ve kterých se naučil zacházet se zbraněmi, bombami i taktiku boje s tím, že byl následně vybrán, aby připravoval a cvičil ‚bratry‘ k boji a páchání teroristických útoků,“ cituje MfD z obvinění od Národní centrály proti organizovanému zločinu.


Obviněná čtyřiadvacetiletá žena se za bratra bývalého imáma provdala podle islámského práva šaría, aniž jej viděla, uvedl deník. „Sama se označuje za mudžahedína v džihádu,“ uvedli policisté. S manželem podle obvinění cvičila se zbraní. Bývalý imám jí podle vyšetřovatelů objednal jízdenku autobusem a dával rady, jak překonat turecko-syrskou hranici.

Video  Zranění a panika na Manhattanu: Sebevražedný útočník na sobě odpálil bombu  - Reuters, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...


Server Seznam Zprávy už dřív napsal, že žena před odjezdem bydlela v Hoříně na Mělnicku, do Sýrie se přes Turecko dostala loni na jaře. Bratr bývalého imáma měl před odchodem trvalé bydliště ve středočeském Mratíně, sňatek se uskutečnil až v Sýrii. Za trestné činy, z nichž je trojice obviněna, stanoví české zákony trestní sazbu od pěti do 15 let vězení.

Video  Šli jsme do líhně teroristů. Tady žili ti, co zabíjeli v Paříži a Bruselu  - Blesk - Tomáš Polák
Video se připravuje ...


O někdejšího imáma se v minulosti zajímaly tajné služby, když poslal muslimům přes aplikaci WhatsApp vzkaz, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. „Kdo věří v Alláha a v soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval,“ napsal podle MfD tehdy doslova.

sesta-k-dobru ( 23. ledna 2018 13:19 )

Proč DRAHOŠE nevolí čestny a pracujici lid ČR.Toto je JEHO mínus.. 1.lžu 2.intrikuju 3.jsem zkorumpovatelny 4.jsem samolibost sama 5.jsem zákeřný 6.citim se byt elita 7.opovrhuji nazorem opozice 8.vydíral jsem spolupracovniky 9.donašel jsem STB 10.ač nerad priznavám že jsem pedofilní 11.mam komplex meněnennosti 12.závidím 13.za penize zaprodam i ČR 14.rád zabijim zviřata 15.absolutně neumim politiku 16.jsem srab 17.nemám rad lid ČR 18.jsem lakomec 19.chci byt za každou cenu prezidentem 20.jsem křivej a falešnej přesně tak,jak mam křivou hubu... A proto chci byt prezidentem za podpory zlodějů,megapodvodniku,havloidů,pražské kavarny,gauneru co ničí tento stat a budou s mou pomocí ničit i nadále!! J.Drahoš-PREZIDENTSKY KANDIDAT

ivoadler ( 23. ledna 2018 13:04 )

I kdyby byl mezi imigranty jediný spravedlivý a všichni ostatní teroristi, přesto je naší povinností je všechny přijmout. Bylo by nespravedlivé, aby kvůli pochybnostem někdo ostrouhal.

zidoniusek ( 23. ledna 2018 12:38 )

mladý drahoš,bude volit v pakistánu!

majojo ( 23. ledna 2018 11:55 )

Nojo, to už říkal Werich, jak byli s Voskovcem na nějakém zapadlém nádražáčku na americkém jihu a tam seděli na zemi nějací dva černoši a taky čekali. A jak tam V+W chodili, začalo se jim zdát, že ti černoši si povídají česky. Pak to jeden z nich nevydržel a otázal se:Promiňte vy jste Čech? A ten mu odpověděl: Ne, ja su Moravec. (v 17-20. století byla v pozdějších USA velice silná náboženská skupina Moravští bratří - a ti adoptovali kdekoho bez ohledu na rasový původ, jen když ho dobře vychovali).

rada42 ( 23. ledna 2018 11:49 )

Tomuhle kouká vražda z očí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání