Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Firma zneužila k propagaci fotografii lékařky. Ta se to dozvěděla od svých pacientů

Video se připravuje ...
Autor: mav, noviny.sk, TV JOJ - 
23. ledna 2018
06:00

Janette Rapčanová si jakožto lékařka založila oficiální internetové stránky. Ještě donedávna ale netušila, že si fotku, kterou na nich použila, vypůjčila jakási firma k propagaci kosmetického výrobku. 

Již v úvodu stránky je jméno a fotografie ženy - zkušené lékařky, která hovoří o účincích jistého krému. Tato žena se ale nejmenuje tak, jak to je uvedeno na stránce. Ve skutečnosti jde o lékařku z Bardejova. Její fotografii někdo stáhl a použil bez jejího souhlasu.

„Maximálně se distancuji od této webové stránky. Moje fotografie byla zneužita, nikdy jsem nepropagovala žádný takový výrobek,“ řekla Rapčanová. 

„Jde o neoprávněný zásah ať už z hlediska toho, že byla použita fotografie nějakého autora, nebo neoprávněný zásah z důvodu, že byla použita její podobizna na nějaké jiné účely,“ říká Zdenko Seneši z právního oddělení SLK. To, zda lékařka, jejíž jméno je uvedeno na stránce, skutečně existuje, je nejasné. Nikde na internetu o ní neexistuje ani zmínka. Není dokonce ani v registru lékařů Slovenské lékařské komory.

Další zajímavostí je, že má jít o stránku Slovenské lékařské asociace. O této společnostiale ale žádné oficiální informace na internetu nejsou. 

„Podle zjištění databáze Statistického úřadu SR takový subjekt nemá přidělené IČO, což vyvolává předpoklad, že ani neexistuje,“ informuje Seneši. Stejně tak zřejmě neexistuje ani e-mailová adresa, kterou mají uvedenou na stránce. E-maily, které se pokoušela odeslat redakce Novin.sk, se totiž vrátily jako nedoručené.

Policie v souvislosti s tímto případem zatím neeviduje žádné trestní oznámení. Vyzývá ale k opatrnosti při koupi nějakého takového předmětu.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání