Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ceny bydlení v Česku rostou nejvíc v EU. Lidé už na vlastní byty nemají peníze

Autor: bud - 
23. ledna 2018
06:11

V Česku už druhým rokem rostou ceny bydlení nejrychleji ze všech států EU. Jen za loňský rok zdražily podle šetření Eurostatu o 12,3 procent, o rok dříve to bylo 11 procent. Situace se liší v jednotlivých regionech a nejdramatičtější je to v Praze. Například v Brně začínají zcela mizet levnější byty, které by byly dostupné pro běžně vydělávající střední třídu. Situace se zřejmě ani v roce 2018 příliš nezlepší.

Zatímco v celé EU rostly ceny bytů a domů v průměru „jen“ o 4,1 procenta, v Česku to byl trojnásobek. Přestože bydlení tedy zdražuje všude, tuzemské ceny rostou tak rychle, že Česko poráží všechny ostatní členské země, a to už druhý rok v řadě. Nejdražší ceny jsou v Praze, kde průměrná cena za metr čtvereční dosahuje 75 tisíc korun.

„Ceny bytů žene nahoru především slabá nabídka, která zatím nedosáhla ani úrovně roku 2008, kdy Česko vstupovalo do recese. Nových bytů je nadále málo v důsledku administrativních překážek při přípravě výstavby. Vysoké ceny bydlení v ČR tak můžeme chápat i jako daň za zdejší byrokracii,“ komentoval situaci analytik ČSOB Petr Dufek.

Lidé nemají na bydlení peníze

Například v Brně části obyvatel, zvláště z nižší střední střídy, přestávají být byty zcela dostupné a lidé se tak hromadně stěhují na předměstí. Z trhu totiž prakticky zmizely levnější byty s cenou do 50 tisíc korun za metr čtvereční. Ceny se tam zvýšily meziročně v průměru o 11 procent na 60 tisíc korun za metr, takže padesátimetrový byt se loni prodával za tři miliony korun. Vyplývá z analýzy developerské společnosti Trikaya.

Současnou situaci má na svědomí i to, že o nové byty je vysoký zájem i mezi lidmi, kteří už své vlastní bydlení mají a další nemovitosti si pořizují jako investici. „V současné situaci se stále najdou klienti, pro které jsou vysoké ceny přijatelné. Omezenou nabídku tak z hlediska prodejů pokrývá několik horních procent klientů. Na střední třídu a levné bydlení na trhu nezbývá prostor,“ myslí si ředitel společnosti Alexej Veselý.

Ceny bydlení podle něj porostou i v tomto roce. A totéž se týká i cen pronájmů. „V roce 2018 očekáváme pozvolný růst cen pronájmů, který s odstupem následuje trend růstu cen nemovitostí,“ říká Alexej Veselý s tím, že největší růst cen je již zřejmě minulostí a trh se bude spíše stabilizovat. Poptávka po bytech ale bude stále velmi vysoká. „Ekonomická situace je velmi příznivá, po bytech je velká poptávka a ceny dosahují historického maxima,“ dodal.

Výhledově by zdražování bytů mohlo zpomalit, převážně pak kvůli růstu úrokových sazeb i zpřísňování podmínek pro poskytování hypoték ze strany ČNB. Sázet lze i na rychlejší rozjezd výstavby. „Svoji roli nepochybně sehraje fakt, že část potenciální poptávky odpadne z důvodu faktické cenové nedostupnosti bytů,“ řekl nedávno ekonom Dufek pro ČTK.

Vyplatí se ještě vzít si na bydlení hypotéku? Porostou i nadále ceny nemovitostí? Jak to bude vypadat na hypotečním trhu v roce 2018? To zjistíte v rozhovoru s finančním poradcem Vladimírem Weissem:

 

agfor ( 23. ledna 2018 14:13 )

Lidem (jen některým) přidali pár kaček k výplatě, tak se musí nenažraný stát hned postarat, aby všichni platili víc.

Rabonacz ( 23. ledna 2018 11:35 )

Ceny bytů opravdu za poslední rok hodně vzrostli. Už teď se ukazuje, že bydlení začíná být pro střední třídu často nedosažitelné. Pokud by vás zajímala jak vzrosla hodnota vaší nemovitosti, tak koukněte zde: https://www.rabona.cz

hedvika111 ( 23. ledna 2018 10:25 )

jak snadné je vás vyprovokovat mějte se a vzpomínejte na zlaté staré časy

lahny ( 23. ledna 2018 10:19 )

Paní magdo111bydlení co popisujete bylo až do sedmdesátých let, pak se to zlepšilo.Já jsem se v r.1974 ženil a v r.1975 jsem už bydlel ve svém baráku na vesnici.Jak píšu ve spodním příspěvku..bylo to přesně jako dneska s prací.Chceš práci...stěhuj se.Kdo za to může, že tenkrát byli lidi línÿ se stěhovat kvůli bytu.A to jste nemusela jít ani do dolů.Víte, tenkrát se práce a byt sehnaly všude, dnes to tak není.A nepovídejte, že tenkrát lidi neměli peníze.Byly novomanželské půjčky a fabriky dávaly buď bezúročné půjčky nebo nenávratné, ale podmínka podepsat to na deset let. Zkrátka, kdo chce psa bít hůl si vždycky najde.To jako ve vašem případě při pomlouvání komunistů. A pokud narážíte na filmy, ano Homolkovi se tísnili v bytě, ale to byly šedesátá léta!!!, ve filmu Slunce, seno..atd už lidi na vesnicích bydleli daleko lépe, a to byla už osmdesátá léta.

hedvika111 ( 23. ledna 2018 09:54 )

to je vtipný

Zobrazit celou diskusi