Štěňátka německého ovčáka se narodila před šesti týdny. Ještě pijí od mámy mateřské mléko, ale dostávají už i normální stravu. „Dávám jim syrové maso, piškoty, různé kaše a také granule,“ řekl psovod Pavel Bouček (38). Ten se stará jak o mámu štěňat, tak i o jejich tátu Alfa (3).

Drobotině za chvíli začne policejní výcvik. „Vždy jedno štěně dostane jeden psovod. Tři štěňata zůstanou u policie v Plzeňském kraji, tři půjdou do Ústí nad Labem a o jednom ještě není rozhodnuto,“ prozradil Bouček.

Jestli budou pejsci odborníci na vyhledávání výbušnin, drog, nebo budou policistům pomáhat při stíhání zločinců či udržovat pořádek na demonstracích, se rozhodne mezi jejich čtvrtým a šestým měsícem.

Štěně, které je klidnější, mazlivější, rádo jí, se bude učit vyhledávat výbušniny. Čilí a hraví pejsci budou hledat drogy. A ty nejdráždivější čeká klasická policejní práce, jako je třeba zadržení pachatele,“ dodal Bouček. 

Vyberte štěňatům jména

Policisté rozhodli, že výběr jmen pro sedm svých štěňat nechají na veřejnosti. Mají ale jednu podmínku. Jména musí být krátká a zvučná, aby si je pejsci dobře pamatovali. „Z návrhů vybereme ty nejlepší a jejich autoři se pak budou moci se štěňaty setkat a užít si je,“ řekla policejní mluvčí Hana Kroftová.

Návrhy jmen posílejte do 29. ledna na e-mail: krpp.soutez@pcr.cz

Fotogalerie
27 fotografií