Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Střelec z Vegas byl posedlý čistotou. Policie stále tápe, proč zabil 58 lidí

Autor: Mii - 
22. ledna 2018
15:51

Tři měsíce po nejhorším střeleckém útoku v dějinách USA policie konečně začíná chápat, kdo byl útočník Stephen Paddock, který v Las Vegas zastřelil 58 lidí a dalších 800 zranil. Z vyšetřování vyplývá, že se jednalo o gamblera, jenž měl zrovna období proher, nedařilo se mu ani ve vztahu s jeho přítelkyní a dost možná trpěl bipolární poruchou. Byl také posedlý čistotou.

I po stovkách rozhovorů a důkazů ale nová zjištění nedokážou odpovědět na nejdůležitější otázku – proč Paddock začal nekontrolovaně střílet po tisících lidí, kteří přišli navštívit hudební festival a způsobil tak nejhorší masakr v novodobých dějinách Ameriky.

Vyšetřovatelé každopádně věří, že muž jednal sám. Jeho přítelkyně Marilou Danleyová pravděpodobně dost brzy z případu vypadne, obvinění proti ní vznesena nebudou. Zajímavé je, že Paddock před tím, než jej policie našla mrtvého v jeho pokoji, nenechal žádný sebevražedný vzkaz.

Danleyová policii vyprávěla, že několik týdnů před incidentem společně navštívili oblast, ve které nakonec k útoku došlo. Paddock prý neustále přecházel z okna k oknu a hledal nejlepší úhel.

Společný vztah už páru „neklapal“ déle než rok před incidentem. Podle Danleyové byl Paddock posedlý čistotou a chorobně se bál bakterií. Také špatně reagoval na silné pachy.

Překvapení na počítači

Vyšetřovatelé také zjistili, že muž svým přátelům a rodině dlouho vyprávěl, že se neustále cítí zle a na omdlení. Navštívil tak doktora, který mu sdělil, že může trpět bipolární poruchou a předepsal mu antidepresiva. Muž ale diagnózu odmítl a od doktora si vzal jen prášky na snížení úzkosti. Zda konzumoval aspoň ty, není jisté.

Paddock, jenž v minulosti pracoval jako účetní a investor v nemovitostech, také od září 2015 ztratil výraznou sumu peněz, což jeho psychickému stavu nepomohlo. O většinu peněz přišel kvůli gamblerství.

Den před útokem se Danleyová nacházela na Filipínách. Od Paddocka obdržela na účet 100 tisíc dolarů, což jí přišlo divné, ale myslela si, že se s ní jen rozchází a peníze posílá na rozloučenou. Když pak dorazila do USA na výslech k FBI, musela vysvětlovat, proč se na některých nábojích vyskytovaly její otisky prstů. Prý svému přítelovi často pomáhala nabíjet zásobníky.

Paddock měl zbraní skutečně hodně. Policie v hotelovém pokoji našla 23 pušek a ruční pistoli. Dalších deset pušek bylo modifikováno, aby dokázaly střílet s větší kadencí. Nakonec muž do davu 22 tisíc lidí vystřelil více než 1100 kulek. Před tím na internetu hledal taktiky SWAT týmu a jiná potenciální místa k útoku. Zkoumal také očekávaný počet návštěvníků na jiných koncertech v Las Vegas. Nakonec vyhledával, zda policie používá výbušniny.

Vyšetřovatelé také v hotelovém pokoji našli čtyři notebooky a tři mobilní telefony. Na jednom z notebooků se nacházely stovky fotek zneužívaných dětí. Zařízení bylo použito i k vyhledání výšky hotelu, kde Paddock zůstával, a veletrhů týkajících zbraní.

Video  Projev prezidenta USA Donalda Trumpa ke střelbě v Las Vegas, při které zahynulo 50 lidí.  - WH.gov, Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

openha ( 22. ledna 2018 16:45 )

Je bez diskuze jasné,že při takovém množství zbraní,střeliva MU MUSEL NĚKDO POMÁHAT,TO,ŽE SE TĚSNĚ PO JEHO SMRTI ZTRATIL PEVNÝ DISK Z POČÍTAČE JASNĚ HOVOŘÍ O ZÁJMU NĚKOHO NEUVEŘEJNIT PRAVDU O CELÉM ČINU !!!

Zobrazit celou diskusi