Holčičkám je jeden měsíc a maminka Michaela kolotoč kolem dětí až obdivuhodně dobře zvládá. Má totiž propracovaný systém. „Krmíme je jednu po druhé, takže se i postupně budí. Jednou nám přišla moje maminka pomoci a malé se najedly všechny stejně, jenže pak se vzbudily naráz a to byl tanec.

Přes den jsem s nimi totiž sama doma, partner je v práci a mám jen dvě ruce. Takže dodržujeme to postupné krmení,“ vysvětlila Michaela.

Video
Video se připravuje ...

Dobřanským trojčátkům je měsíc, Emma, Ella a Anička se mají čile k světu. Romana Vébrová

Největší jedlík je Anička, bez problémů zbaští 140 ml mléka. Po narození byla nejmenší, vážila 2,05 kg. Teď už dohnala prvorozenou Elinku, obě váží 3,28 kg. To Emma je z trojčátek největší, váží 3,54 kg. Narodila se jako druhá s váhou 2,3 kg. „Emička zvládne vypít tolik co Anička také, ale ne vždy, a Elinka je taková rozvážná, její dávka je 100 ml,“ popsala Michaela.

Když je táta Jiří doma, se vším pomáhá.  „Krmím, přebaluji. U malého jsem se bál, abych ho nějak špatně nevzal, ale teď na nějaké strachy není čas,“ přiznal Jiří.

Bráška Matýsek se na sestřičky těšil. „Hned jim nosil ukázat autíčka, pak je tahal za nožky, aby si s ním šly hrát. Uvítal by, kdybychom mu je přinesli už větší, takhle ho to za chvíli přestalo bavit,“ směje se Michaela. Největší luxus by teď pro ni bylo spát několik hodin v kuse.

Jak je poznají

Emička a Anička jsou jednovaječné, dokud byla Anička drobnější, rozeznali je rodiče snadno. Teď už je to složitější. „Anička má taková špičatá ouška, jako skřítek. A levé má trochu hrbolaté, žertujeme, že je jako by okousané,“ prozradila maminka. Třetí Elinku rozliší snadno, ta je menší, má kulatější obličejík a je buclatější.

Noční mejdany

„Elinka a Emička jsou klidné, v noci spinkají. To Anička je strůjkyně nočních holčičích mejdanů, chce si povídat. Zatím se stalo jen jednou, že spustily všechny tři naráz. Byla jsem sama doma, přítel měl noční. Musela jsem zavolat maminku, aby mi přišla pomoci holky uklidnit. Naštěstí bydlí nedaleko,“ řekla Michaela. 

Dar města

Město Dobřany rodině poskytlo dar ve výši 20 tisíc korun. Před bytovkou jim také vyhradí parkovací místo, které bude rodině k dispozici po tři roky. „Je to výjimka, na sídlišti místa běžně nevyhrazujeme, ale řekli jsme si, že to rodičům dost ulehčí situaci,“ řekl starosta Dobřan Martin Sobotka s tím, že tato trojčátka jsou čtvrtá v Plzeňském kraji za posledních 13 let.

 

Shání pečovatelku

Rodina s trojčaty má nárok na pomoc pečovatelky, ta ale zatím k dispozici není. „Jde o péči o domácnost na poloviční úvazek. To znamená třeba praní prádla či mytí oken,“ uvedla místostarostka Dagmar Terelmešová. V nejbližší době tak bude na toto místo vypsané výběrové řízení. Podmínkou pro zájemce je absolvovat do roka a půl kurz pracovníka v přímé péči.

 

Fotogalerie
20 fotografií