„Na místo jsme přijeli s první jednotkou. Požárem byly zasažené celé dvě patra hotelu v plném rozsahu. Spousta lidí byla umístěna v pokojích, dokonce jsme měli lidi i na střechách. V první chvíli bylo důležité rozhodnout, které hosty budeme evakuovat dřív a které později,“ uvedl přímo na místě vedoucí směny A pražských hasičů Antonín Šustr.

Podle něj byl zásah složitý z několika důvodů. Hotel je členitý, nachází se v něm několik schodišť a zasahující jednotky neměly jasnou představu o tom, kolik je v budově výtahových šachet.

Ke zranění hasičů došlo vlivem odhoření části dřevěného schodiště včetně zábradlí. „Kolegové se dostali na stranu schodiště, kde zábradlí mělo být, domníváme se, že nejspíš tímto způsobem spadli dolů. Vše je zatím předmětem vyšetřování. Jeden kolega říkal, že stál na odhořené části schodiště, upadlo mu to pod nohou a ztratil stabilitu. Druhý kolega zatím neví, jak se to stalo, utrpěl otřes mozku a probudil se až v sanitce,“ popsal k průběhu poranění hasičů Antonín Šustr.

Poslechněte si celý rozhovor:

V bezprostředním nebezpečí se kromě hasičů nacházeli také hoteloví hosté, 34 osob zasahující jednotky evakuovaly pomocí výškové techniky. Na místě bohužel zemřeli dva mladí turisté z Německa a Jižní Koreje, po převozu do nemocnice přišly o život další dvě ženy. Záchranářům se na místě podařilo resuscitovat tři lidi.

Fotogalerie
43 fotografií