Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Al-Káida nabírá nové teroristy, snaží se Islámskému státu „přetáhnout“ bojovníky

Autor: Darina Jíchová - 
19. ledna 2018
17:10

Teroristická organizace Al-Káida využila kolapsu Islámského státu a do svých řad přijímá jeho bojovníky. Svou rekrutační kampaň začala už loni v létě a podle všeho se jí daří členy ISIS dostat na svou stranu. První velký úspěch zaznamenalo vedení Al-Káidy v srpnu 2017, kdy se jejím islámských učencům podařilo přesvědčit 10 vojáků z ISIS, aby se přidali k nim, napsal o tom deník The Guardian.

Al-Káida pokračuje ve své snaze a do svých řad přijímá členy ze zničeného Islámského státu. Její snahy se ale neomezují jen na Sýrii. Podle posledních zpráv teroristé oslovili i muže stojícího za útokem a vraždou 4 amerických vojáků, ke kterým došlo loni v Nigeru. Rekrutují i v Jemenu. Členi ISIS jsou nyní snadno ovlivnitelní, neboť většina z nich ztratila důvěru ve své vůdce.

Západ situaci sleduje

Zprávy o přesunu sil pečlivě studují všechny západní zpravodajské agentury a snaží se předurčit, jaké teroristické organizaci bude svět čelit v budoucnosti. Současně chtějí zjistit, jaká je současná pozice Islámského státu a zda stále představuje nebezpečí. „Zběhů k Al-Káidě je zatím jen pár, nejedná se o nějaký masivní přesun z jedné extrémistické organizace do druhé,“ uvedla jedna ze skupin západních analytiků. „Stále je tu spousta podskupin ISIS, které zůstávají věrné jeho vůdci Bagdádímu,“ dodávají další odborníci.

Vůdce IS al-Baghdadiho Vůdce IS al-Baghdadiho | ČTK

Americký expert na terorismus Daveed Gartenstein-Ross ve své zprávě uvedl: „Islámský stát pro nás stále představuje obrovské nebezpečí. Nemyslím si, že jeho pád je úplný. Jeho porážka přišla příliš rychle, a i když některé informace ukazují na to, že organizaci došly finance… Spousta z nich jsou oddaní džihádisté a budou pokračovat na vlastní náklady. Ale ano, značnou část ISISu tvoří žoldáci a je pravděpodobné, že ti změní svou loajalitu a přejdou k tomu, kdo jim nabídne více peněz,“ napsal.

Hrozba terorismu přetrvává i nadále

ISIS vydělával převážně z vydírání a daní, které vybíral na území pod svou kontrolou. Západní bezpečnostní složky si zatím nejsou přesně jisté, co kolaps organizace znamená pro další islámské militanty. Jednou z jejich teorií je to, že se ISIS inspirují a budou pokračovat v teroristických útocích podle jeho vzoru.

Al-Káida se ve svých útocích na jistý čas odmlčela, ale podle všeho je to pouze součástí její strategie. „Jestli ti, kteří na porážce ISISu vydělali, patří k Al-Káidě, nevěstí to pro západní svět nic dobrého,“ nechal se slyšet jeden z odborníků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi